Gå til sidens hovedinnhold

3 av 10 støtter bøndene

Artikkelen er over 9 år gammel

Bare tre av ti støtter bøndenes krav i jordbruksforhandlingene. Det viser en ny undersøkelse.

(Siste)

Derimot er ni av ti villige til å betale 120 kr mer i året for å sikre norsk matproduksjon.

Bøndenes krav på 2,2 milliarder kroner innebærer en kostnad for forbrukerne på 33 øre per dag eller 120 kroner i året, skriver Nationen. I en ny undersøkelse Sentio har gjort for avisen, sier 86 prosent at de er villige til å betale denne prisen for å sikre norsk matproduksjon på dagens nivå.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag gleder seg over svarene i undersøkelsen.

– Jeg er utrolig fornøyd med oppslutningen. Resultatet stadfester at folk er opptatt av trygg og god norsk mat og ønsker å betale for det, sier han.

Merete Furuberg, som leder Norsk Bonde- og Småbrukarlag, sier resultatene er i samsvar med reaksjonene hun har fått de siste dagene.

Men en av tre mener likevel at bøndenes krav i årets jordbruksoppgjør er urealistisk høyt. Omtrent like mange har ikke tatt stilling til spørsmålet. Det betyr at støtten ikke er like høy når det gjelder kravet i forhandlingene som betalingsviljen for å sikre norsk matproduksjon.

Bjørke er likevel fornøyd.

– Det er veldig bra at folk skjønner at det er ressurskrevende å produsere mat i Norge, sier Bjørke, som mener undersøkelsen sender et signal til staten og regjeringen. (ANB-NTB)