Oljebyen Kristiansund runder 44

Artikkelen er over 4 år gammel

Fokus på næringsklyngen i oljeindustrien når Oljens Dag feires 17. september.

DEL

17. september 2014 er det 44 år siden Kristiansund ble oljeby. Da gjorde formannskapet basevedtaket som pekte i retning av at Kristiansund kommune ville ta en særlig rolle om oljeaktiviteten flyttet nord for 62. breddegrad.

Forslaget ble fremmet av Venstres formannskapsmedlem Arne Tryggeseth, og siden 2006 har byen feiret oljenæringens bursdag som har fått navnet Oljens Dag.

Ideen ble unnfanget i Petrosenteret etter at historien om opprinnelsen ble avslørt i boka “Et stille diplomati”, som kom ut to år tidligere.

Også i år arrangeres dagen i byens dokumentasjonssenter i olje og gass, i Storkaia 9 i Kristiansund.

Se videoreportasje til høyre.

- Programmet rettes i år inn mot næringsklyngen i oljeindustrien når det gjelder trender og fremtiden innen subsea drift, og på den andre siden får vi vite mer om helheten i Norskehavet slik Oljedirektoratet ser det. De foredragsholderne vi har fått inn kjenner geologien og kan alt om ressursene. Vi har fått tak i akkurat de foredragsholderne vi ønsket aller mest, sier informasjonsansvarlig Helge Hegerberg i Kristiansund kommune i en pressemelding.

- Ingrid Sølvberg er områdedirektør for Norskehavet og Barentshavet i OD. Hun har følgende tittel i sin presentasjon: “Norskehavet – en moden provins?” Bak denne overskriften ligger masse fakta og gode analyser om veien videre. Området har produsert i 21 år, og det er gjort et stort funn det siste året med Pil og Bue. Mange felt er ennå ikke bygget ut, og det er fortsatt store områder som ikke er utforsket.

- Idar O. Grytdal kalles ofte Mr. Subsea i Statoil. Han er arkitekten bak det store subseamiljøet ved Vestbase som åpnet da Kongsberg Offshore flyttet inn i 1998 foran Åsgard-utbyggingen. Siden den gang har det vært en formidabel utvikling. Vi har utfordret Grytdal med følgende tittel; “Er vestbase verdens beste og største lokalitet i subseautviklingen?” Spørsmålet åpner også for betraktninger rundt driftsfasen av Åsgard rikgass kompresjon som starter drift i 2015. Bygningene er allerede på plass. Snart flytter underleverandørene inn. Idar O. Grytdal vet mer enn noen andre om hva som er på gang. Vi husker ennå hans eminente foredrag om subsea på Oljens Dag i 2009. Nå er han her igjen med all sin kunnskap.

Rikets tilstand

Siden 2010 har Kristiansund kommune med kultur- og næringsenheten hatt ansvaret for programmet i Oljens Dag. Den tekniske delen er det Petrosenteret som står for.

- Også i år vil ordfører Per Kristian Øyen holde en innledning om rikets tilstand. Han leder oljelobbyen i kommunen og står oppe i en rekke spennende saker. Det er småfeltenes situasjon med leieforhold på vertsplattformer, rørsaken i Statoil og det er oppsigelser i ingeniørselskapene. På den positive siden er nye funn, arbeidet med bedre utdanningstilbud, satsing på rigg og yard, nye fasiliteter til Åsgard rikgass kompresjon, egen verkstedhall for FMC, modernisering av flyplass og annen infrastruktur som industrien har nytte av, sier Hegerberg.

NPF i Møre og Romsdal deler ut hedersprisen til en person som har utmerket seg med en særskilt god innsats for å fremme bransjen eller har en posisjon som har gitt målbare resultater for regionen. Leder Johnny Aandahl vil stå for overrekkelsen.

- Dette er en bursdag for en stor næring. 44 år er en voksen alder, men det er muligheter til å skape mye nytt med gode teknologiske grep for å hente opp verdiene som ligger gjemt under havet. Oljens Dag henvender seg til den interesserte, til aktøren, til myndighetspersoner og til unge nysgjerrige mennesker. Markeringen fremmer også sunn patriotisme, sier Hegerberg.

Arrangementet er åpent for alle.

Artikkeltags