Gå til sidens hovedinnhold

Leverer elektronikk til rigger over hele verden

Artikkelen er over 7 år gammel

Nor Electronics i Kristiansund er lite synlig lokalt, men konkurrerer på det internasjonale markedet.

Nor Electronics AS i Kristiansund bygger sikkerhets- og telekommunikasjonssystem som skal sørge for sikkerheten på plattformer verdt milliarder.

Det lokale selskapet levert et positivt driftsresultat hvert år siden starten i 2002. Det beste året var 2008, da selskapet hadde 37.8 millioner kroner i omsetning.

Les også: Feiret stort oppdrag i 2007

Nye kontrakter

I dag har firmaet ti ansatte.

Nylig er selskapet blitt tildelt fem nye kontrakter, og ser nå at det må ansette nye folk de neste årene. Nor Electronics leverer tjenestene sine til olje- og gassbransjen, og kundene deres er på alt fra norsk sokkel til Kina og De forente arabiske emirater.

Les også: Vil øke bemanningen etter fem nye kontrakter

– Omsetningene har gått opp og ned, det er veldig prosjektavhengig. Men vi har en god og stabil drift, og det ser veldig lyst ut for framtiden, sier daglig leder i Nor Electronics, Martin Helleland.

Lite firma, store oppdrag

Tre av de nyeste kontraktene er til jackup-rigger som bygges i De forente arabiske emirater, en kontrakt for leveranse til et boreskip i Kina og en kontrakt på borerigg som også bygges i Kina.

Selskapet er ikke uvant med å levere internasjonalt. Blant leveransene de har hatt er Kashagan D Island, den største utbyggingen offshore i Det kaspiske hav, utenfor Kasakhstan. Selskapet har også erfaring med å levere til kinesiske selskaper.

– Vi er et lite firma som leverer store ting. Vi er slik skrudd sammen at vi er ganske fleksible, og at det kommer nyansettelser nå på nyåret er vi temmelig sikre på, sier Helleland.

Avansert utstyr

Tjenestene Nor Electronics leverer må gjennom strenge krav for å være aktuelle for offshore-bruk. Martin Helleland forklarer:

– Si for eksempel evakueringssystemet vi har utviklet. Hvis du tenker deg et kjøpesenter med musikk i høyttalerne, hvor også talebeskjeder kan gis, det er ikke noe som er vanskelig å få til. Men offshore er dette klassifisert som sikkerhetssystem, hvor det skal fungere slik det skal, uansett hva som måtte skje og at ingen enkeltfeil kan påvirke verken evakueringssignaler eller tale.

Oljeselskapene har etablert en komité som utarbeider samordnede tekniske standarder for offshore. Siden 2003 har Martin Helleland vært medlem av komiteen for telekommunikasjon.

- Har en god kundekrets

Systemene de leverer setter de sammen av både egenproduserte- og standardkomponenter. Systemene de utvikler er alt fra et internkommunikasjon på plattform og kommunikasjon mot land.

– Alt vi sender ut herfra går gjennom strenge tester og prosedyrer, og må møte kravene til både myndighetene og kunder. Kundene kommer ofte hit for å sjekke utstyret, sier Helleland.

– Det er vel noe som gjør at kundene syntes vi leverer bra. En av de siste kontraktene vi fikk var for Norshore. Det andre boreskipet til Norshore ble bestilt hos det kinesiske verftet CIMC. Norshore viste ikke hvem vi var, men kineserne foreslo oss for dem. Det viser at måten vi leverer på skaper trygghet for kundene.

– Vi er kanskje ikke så synlige lokalt, men innenfor nisjemarkedet er vi godt kjent. Det finnes også mange kilder som forteller oss hva som foregår ute i bransjen. Vi snakker mye med selskapene og har opparbeidet oss en god kundekrets.

Kommentarer til denne saken