Kan spare milliarder

Her ser vi hot-tap ventilen er montert på T-stykket og hot tap-systemet koblet til denne. Foto: Statoil/Technip

Her ser vi hot-tap ventilen er montert på T-stykket og hot tap-systemet koblet til denne. Foto: Statoil/Technip Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Sveiset på gassrør uten å stoppe produksjonen på Åsgard. Se video.

DEL

Statoil har gjort en fjernstyrt verdensrekord på Åsgard. For aller første gang har fjernstyrte maskiner og en undervanns sveiserobot montert en ny tilkobling på et gassrør i drift.

– For en subseaingeniør kan dette kan sammenliknes med det å lande på Mars, sier Kjell Edvard Apeland. Han er prosjektleder for fjernstyrt hot tap-utvikling i Statoil og leder for operasjonen på Åsgard-feltet.

Denne type operasjoner kan på sikt gi milliardbesparelser for Statoil. Det skriver Statoil på sine nettsider.

Store besparelser

Det at man kan koble seg til hvor som helst på en rørledning uten å stanse produksjonen, gir stor fleksibilitet og store gevinster.

– Siden vi skal koble en ny kompressorstasjon på havbunnen opp mot et eksisterende rørledningssystem på Åsgard, er hot tap-teknologien veldig gunstig å bruke for ikke å forstyrre produksjonen, sier Torstein Vinterstø, porteføljeleder for havbunns kompresjonsprosjekter i Statoil.

I tillegg til at dette gjør jobben på Åsgard mer effektiv kan den nye teknologien gi enda større besparelser på andre felt.

– Dette åpner for helt nye muligheter til å koble på nye felt på eksisterende rørledninger uten å stanse produksjonen. Det er lett å se at vi kan spare milliarder når vi unngår stopp i produksjonen når vi skal lage nye tilkoblinger på transportrør, sier informasjonssjef Sverre Kojedal.

265 meters dyp

Installasjonen (hot tap) er den første som er utført i forbindelse med forberedelsene for Åsgard havbunns gasskompresjon i Norskehavet, og er derfor en milepæl for prosjektet.

Kompresjonsprosjektet på Åsgard ble godkjent av Stortinget i mars.

Koblingspunktet ble sveiset på produksjonsrøret til Åsgard B-plattformen på 265 meters dyp.

Etter ti dager på feltet kunne teamet for hot-tap operasjonen om bord på det Technip-eide fartøyet «Skandi Arctic» konstatere at de hadde lykkes med den banebrytende operasjonen.

Slik gjorde de det

Enkelt forklart består en fjernstyrt hot tap-operasjon av at en robot sveiser et T-stykke på røret mens det strømmer gass gjennom det. Når det er gjort, vil en fjernstyrt boremaskin bore hull i det produserende røret mens trykk og produksjon gjennom røret forblir upåvirket.

Se animasjonsvideo øverst i saken.

– Når kompressormodulen og manifolden for Åsgard havbunnskompresjon skal installeres neste år, kobler vi på røret fra disse til hot-tap tilkoblingspunktet, sier Apeland.

Les også: Technip fikk gasskontrakt

Økt utvinning

Åsgard havbunns kompresjonsprosjekt skal realiseres i 2015 som det første i verden av sitt slag. Kompressorer installeres på havbunnen i stedet for på plattform.

Dette øker utvinningen fra reservoarene Mikkel og Midgard med rundt 280 millioner fat oljeekvivalenter.

Artikkeltags