Gå til sidens hovedinnhold

Grep ikke inn mot ulovlige Ormen Lange-utslipp

Artikkelen er over 6 år gammel

Miljødirektoratet har stilltiende godtatt at Ormen Lange-anlegget i Møre og Romsdal hvert eneste år siden 2008 har overskredet utslippstillatelsen med opptil ni ganger.

Både Statens forurensningstilsyn og arvtakeren Miljødirektoratet har vært klar over overskridelsene, men har ikke grepet inn.

– Vi må erkjenne at vi burde ha gjort det. Det er alltid operatøren som er ansvarlig, men vi må erkjenne at også vi kunne bidratt til å gjøre disse utslippene lovlige, sier seksjonssjef i petroleumsseksjonen Hanne Marie Øren til Adresseavisen.

Skadelige gasser

Overskridelsene som Adresseavisen har kartlagt, gjelder de skadelige gassene metan, oljedamp (VOC) og nitrogenoksid (NOX). I 2012 var utslippet av metan på 1.076 tonn. Det er ni ganger mer enn anlegget har tillatelse til og tilsvarer utslipp fra 10.000 privatbiler.

Overtramp

Enkelte år har utslippene av oljedamp (VOC) og nitrogenoksid også vært tre til fire ganger høyere enn tillatt.

– Dette er et av de groveste overtrampene vi har sett. Det er helt utrolig at Miljødirektoratet har visst om denne vanvittige praksisen uten å gripe inn, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

For lave grenser

Det er Shell som er operatør på anlegget. Selskapet jobber nå med å gjøre ferdig en revidert utslippssøknad.

– Vi ser at det burde vært søkt om midlertidig utslippstillatelse, sier kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell til Adresseavisen.

Selskapet forklarer overskridelsene med at utstyr ikke har fungert optimalt på anlegget, og at Shell søkte om for lave utslippsgrenser da de i 2007 overtok operatørskapet på anlegget. (©NTB)

Kommentarer til denne saken