Siste dag det er mulighet til å gå turer for registrering i årets Stikk Ut-sesong er lørdag 31. oktober. 2020 går inn i historien som «det store turåret», skriver Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal i en pressemelding.

– Vi ble rammet av en pandemi, men når alt annet stengte ned kunne Stikk Ut! starte opp 1. mai som planlagt, sier Marte Melbø i Friluftsrådet.

Dette gjør at turkassetrimmen setter ny rekord i år, med over 32.000 deltakere – nesten 10.000 flere enn i fjor. Det vil si at over 12 prosent av befolkningen i fylket har deltatt. De har til sammen registrert rundt 850.000 turer i løpet av sesongen.

– Da landet stengte ned og vi skulle være i minst mulig kontakt med andre ble friluftsliv og nærturer trukket fram som noe vi kunne holde på med. Vi som jobber med Stikk Ut hadde det meste klart til ny sesong, og med enkle tiltak kunne vi starte opp mens de fleste andre aktiviteter måtte stenge ned, sier Melbø.

Planer for vintersesongen

Forskjellen i år ble at turbok og penn måtte tas bort fra kassene, for å unngå smittespredning. I stedet ble turkoden plassert godt synlig på utsiden av turkassene.

Det er turen rundt Lillevatnet i Ålesund som er den mest besøkte turen i år, med over 20.000 registreringer. I Kristiansund er Klubba mest besøk, mens i Molde er Midtveishuken det mest populære turmålet.

Selv om siste tursjanse er lørdag, holdes registreringsløsningen åpen fram til og med tirsdag 3. november for etterregistrering.

Friluftsrådet opplyser samtidig at arbeidet med en egen Stikk Ut-sesong for vinterhalvåret er godt i gang, i tillegg til Stikk Ut Ski som man allerede har hatt i noen år.

– I noen kommuner vil man fra 15. desember til 2. påskedag kunne finne Stikk Ut-vinterfotturer. Mer informasjon om dette kommer i løpet av november, opplyser Melbø.

Ny app kommer

Til neste sommersesong kommer Stikk Ut også med en egen app til registrering av turer. Fram til nå har de brukt Møre og Romsdal fylkeskommune sin turdatabase «Morotur», men fylket har ikke lenger planer om å fortsette med appen.

– Målet er å få en driftssikker app som gjør det enda enklere å registrere turkoden. I tillegg ønsker vi å ha et godt kart som tar deg trygt fram til turmålet, også når det er dårlig mobildekning, sier Melbø.