Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal første kvinne opp på sokkel foran Stortinget

‒ Rogstad og Platou var begge pionérer.

For å markere hundre år med fast kvinnelig representasjon på Stortinget har presidentskapet vedtatt at det skal oppføres en statue av Anna Rogstad på Eidsvolls plass og males et portrett av Karen Platou til stortingsbygningen.

Det melder Stortinget i en pressemelding lørdag kveld klokken 19.30.

I 1911 ble Anna Rogstad landets første kvinnelige stortingsrepresentanten. Hun var valgt som vararepresentant for Jens Bratlie fra Høyre. Ti år senere ble Karen Platou den første, faste, valgte, kvinnelige stortingsrepresentanten.

‒ Rogstad og Platou var begge pionérer. Vi ønsker å bruke hundreårsjubileet for fast, kvinnelig representasjon på Stortinget til å gi disse kvinnene deres rettmessige plass i historien og vår kollektive bevissthet, sier stortingspresident, Tone Wilhelmsen Trøen.

‒ Platou og Rogstad har banet vei for oss og vi står på deres skuldre. Det er vi svært takknemlige for, sier første visepresident på Stortinget, Eva Kristin Hansen.

‒ Det står i dag fem menn på sokkel på Eidsvolls plass, men ingen kvinner. Som den første kvinnelige representanten inne i salen, synes vi det er passende at Anna Rogstad får en plass ute foran Stortinget, sier Trøen. ‒ Vi retter ikke opp skjevheten med det, men det er et viktig steg.

‒ Kvinner er også kraftig underrepresentert blant portrettene som henger i stortingsbygningen. Bare fem er av kvinnelige stortingsrepresentanter. Det er på høy tid at vi får malt portretter av flere kvinnelige folkevalgte. Som første, faste, kvinnelige stortingsrepresentant er Karen Platou et naturlig valg, sier Hansen.

Statuen av Anna Rogstad på Eidsvolls plass skal etter planen stå ferdig i 2023. Portrettet skal være ferdig og kunne avdukes 11. januar 2022, hundre år etter Platou møtte på Stortinget første gang.

Kommentarer til denne saken