Nå må du bruke gjennomsiktige søppelsekker

Fra 1. januar 2020 må du levere avfall i blanke sekker.

Fra 1. januar 2020 må du levere avfall i blanke sekker. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra årsskiftet er det slutt på å ta imot svarte avfallssekker på gjenvinningsstasjonene. Nå må du bruke gjennomsiktige sekker på restavfall som leveres i sekk.

DEL

Hver eneste dag leveres det avfall til gjenvinningsstasjonen på Hagelin i Kristiansund som kunne ha vært sortert bedre. Elektronikk, malingsspann med maling og metall er noen eksempler på hva folk «skjuler» i de tradisjonelle sorte søppelsekkene.

Men nå skal gjennomsiktige sekker forhåpentligvis bedre på situasjonen.

Nordmøre intrekommunale renovasjonsselskap (NIR) og Kristiansund kommune informerer om dette på sine hjemmesider.

- Historisk har det vært slik at en svart avfallssekk har blitt brukt til avfall du ikke helt vet hvordan du skal sortere. Ansatte på gjenvinningsstasjonene ser daglig avfallssekker som inneholder ting de ikke skal inneholde. Det gjelder både elektrisk avfall, maling, kjemikalier og annet som skulle vært sortert ut, melder NIR.

Dette fører til at ressurser og farlige miljøgifter havner på avveie.

Dersom svarte avfallssekker leveres etter nyttår, må disse åpnes og sorteres av den som leverer inn avfallet.

Innen 2020 er det krav om 50 prosent materialgjenvinning på husholdningsavfall, og kravet øker i årene fremover. For å nå disse målene, kreves en felles innsats fra både husholdninger, bedrifter, renovasjonsselskaper og myndigheter. Derfor letes det etter forbedringsområder innenfor avfallshåndtering. Krav til blanke sekker er ett av tiltakene som allerede er innført mange steder i landet. Nå står NIR-kommunene for tur.

Det er også laget en video om dette på Youtube, som du kan se her:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken