I mars ble det kjent at Kristiansund kommune har kommet med i den nasjonale ordningen som handler om å gi fritidskort til barn og unge mellom 6 og 18 år.

Enkelt og greit handler det om at alle i denne aldersgruppen får dekt 1.000 kroner per halvår for å være med på organiserte fritidsaktiviteter.

Det er ikke snakk om å behovsprøve hvem som skal få penger. Alle som søker får penger til å betale medlemskontingent og treningsavgifter.

– Dette er kjempebra, men jeg synes det kanskje er noe tungvint lagt opp for å få pengene, sier KAK-leder Tore Løvik.

Annerledesklubb

I praksis har kommunen lagt opp fritidskortet som et digitalt gavekort til foreldre eller andre foresatte. Det betyr at regningen fra klubben sendes ut som vanlig, men at den enkelte må gå inn på kommunens hjemmeside for å laste ned det digital gavekortet og dermed «hente» pengene ut derfra. Hvis regningen er på over 1.000 kroner per halvår må de foresatte betale mellomlegget på vanlig måte.

Tidens Krav var innom KAK-trening sist uke. Det var full rulle på brytematta under ledelse av Tore Løvik, hans datter Karoline og Ali Dalheim.

Det var ekte idrettsglede over hele linja.

– Vi har medlemmer fra mange land. Her kan alle være med. Det koster nå ingen ting å være med på trening i KAK, sier Tore Løvik.

I sum har bryteklubben rundt 100 barn og unge i aktivitet.

– Vi har alltid ønsket å være en annerledesklubb som er tuftet på arbeiderklassen fra gammelt av. I Kristiansund vet vi at barnefattigdom er mye mer utbredt enn mange andre steder. Derfor er ordningen med fritidskortet veldig bra, men som sagt er jeg litt spent på om alle klarer å ordne alt dette digitalt. Det vet vi av erfaring ikke er så lett for alle, sier Løvik.

Brennende engasjement

For noen år siden hadde KAK planer om å starte et prosjekt mot barnefattigdom, hvor både trening, leksehjelp og matservering inngikk som en del av den nye satsingen, men ifølge Løvik strandet alt på manglende velvilje blant annet fra kommunen.

Men Løviks brennende engasjement for barn og unge er like sterkt. Han føler fortsatt for å bruke mye av sin fritid på brytesporten.

– Det handler vel om at jeg skylder KAK mye. Her hadde jeg en fantastisk oppvekst selv. Da mener jeg at jeg som voksen også må gi noe tilbake som takk. Det gir meg fortsatt masse energi å se all den idrettsgleden som barna utviser på trening og i stevner.

– Og ingen skal bli ekskludert fra idretten fordi de ikke har råd. Vi hilser selvsagt det nye fritidskortet velkommen, og så får vi som klubb etter beste evne bistå dem som har trøbbel med den praktiske gjennomføringen av det, sier Løvik.

Kommunen åpnet for bruk av det nye fritidskortet 3. september.