Nå kan du søke etter døde i Digitalarkivet

Nordlandet gravsted i Kristiansund (akrivbilde)

Nordlandet gravsted i Kristiansund (akrivbilde)

En skattkiste for slektsgranskere og lokalhistorikere.

DEL

Digitalarkivet lar deg søke etter personer som har dødd i perioden 1951–2014. Et slikt arkiv har ikke vært tilgjengelig før, og kom på nett i august 2020. Det er nytting på om du er usikker på om noen du kjenner har falt fra, eller om du driver med slektsgransking.

Arkivet inneholder ikke sensitiv personinformasjon, så dødsårsaken står selvfølgelig ikke i arkivet. Du finner derimot informasjon som navn, kjønn, fødselsdato, dødsdato, alder ved død, bostedskommune eller -land ved død, og dødskommune eller -land.

Det er registrert 2.526.906 personer i arkivet.

Bruksområdene er mange

Hvordan kan man dra nytte av denne informasjonen? Dette er ikke bare interessant for slektsgranskere, men også for dem som er interessert i lokalhistorie. En kan også søke etter statistikk her. Digitalarkivet selv skriver at det dør flere på vinteren enn sommeren i de 64 årene som er arkivert.

Arkivleder i Nordmøre Historielag, Johan Siira, sier at de benytter seg av flere digitale arkiv på nett.

– Medlemmene våre bruker selvfølgelig Digitalarkivet og andre arkiv på nett. Nå skal faktisk Nasjonalbiblioteket digitalisere alle Årbøkene vi har gitt ut, helt fra første utgave i 1921. Vi vet ikke helt når det blir enda, sier han om Digitalarkivet.

Her kan du fylle inn informasjon på personen du leter etter som har dødd i perioden 1951-2014.

Her kan du fylle inn informasjon på personen du leter etter som har dødd i perioden 1951-2014. Foto:

Du søker etter navn i feltet, du kan også legge til kjønn, fødselsdato, dødsdato eller annen informasjon du måtte ha. Journalisten selv testet arkivet, og søkte etter bestefar som gikk bort da undertegnede var tenåring.

Journalistens bestefar døde i 2004 og er derfor registrert i Digitalarkivet.

Journalistens bestefar døde i 2004 og er derfor registrert i Digitalarkivet. Foto:

Det er Arkivverket som står bak Digitalarkivet.

Artikkeltags