(Amta.no): «Alle» har vel sittet med julegodteriet foran TV-skjermen julaften og hørt skuespiller Knut Risans stemme der han tar oss gjennom «Tre nøtter til Askepott» fra 1973.

Nå kommer det en restaurert versjon, på Blu-ray og DVD, hvor velkjente Nils Vogt har overtatt som fortelleren.

– Dette har vært et veldig hyggelig oppdrag, og jeg håper de som skal se denne versjonen av filmen også synes det er hyggelig. Det er en flott, romantisk klassiker av en film som jo er veldig populær, sier Nils Vogt til Akershus Amtstidende.

Se et klipp fra den nye versjonen under:

Oppgradering: – Ikke fortvil

Skuespilleren, som i flere tiår har feriert på hytta i Nordre Frogn, er ekstra spent på responsen fordi «Tre nøtter til Askepott» er en så godt innarbeidet juletradisjon hos veldig mange.

– Knut Risan gjør en fabelaktig jobb som fortelleren i filmen. Det er fortsatt den samme 50 år gamle filmen, men den er pusset på teknisk og da ønsket man også en oppgradering av den som skal ta seerne gjennom filmen.

Mange av de som benker seg foran TV for å se på NRK når «Tre nøtter til Askepott» sendes julaften frykter kanskje at den sterke juletradisjonen ikke blir den samme med ny stemme.

– Ikke fortvil, for det er fortsatt den gamle versjonen som blir sendt på TV. Jeg fikk oppdraget fra Platekompaniet, og de som vil ha den nye versjonen må kjøpe filmen gjennom dem, sier Vogt.

Vurderte å gjøre ulike stemmer

Skuespiller Dag Vågsås jobbet sammen med Vogt i lydstudioet. Han renvasket manuskriptet, som var oversatt direkte fra tsjekkisk.

Vågsås forteller de forsøkte å ikke legge for mye vekt eller tanker på den gamle Risan-versjonen.

– Skal man gjøre noe som andre har gjort tidligere, så bør man helst ikke se eller lytte til det, fordi da blir man uvisst opphengt i å gjøre det på samme måte.

Han og Vogt diskuterte om å gjøre ulike stemmer til hver karakter, men kom raskt frem til at det ikke egnet seg.

– Opplegget er det samme som Risan, men Nils forsøker ikke å være en Risan-stemme. Han er seg selv, sier Vågsås.

Vant Facebook-konkurranse

Sjefen i Platekompaniet, Rolf Kristian Presthus, forteller at det over flere år har vært en etterspørsel etter filmen på fysisk format.

– Vi har fått mange henvendelser fra folk som ønsker den opprinnelige versjonen på tsjekkisk. For noen år siden forbedret rettighetshaverne i Tsjekkia både lyd og bilde, og vi ønsker derfor å utgi den med norsk tekst.

Samtidig var det ønskelig å ha en versjon med norsk fortellerstemme, som en slags kuriositet til utgivelsen. Det er NRK som eier rettighetene til Risan-lydsporet, og Platekompaniet kunne ikke bruke det i den nye utgaven.

– Vi avholdt en Facebook-konkurranse hvor vi spurte hvem som burde ha fortellerstemmen. Det kom inn over 1.000 forslag, om alle slags skuespillere, men Nils Vogt fikk klart flest stemmer, forteller Presthus.

– Hvordan har mottakelsen vært?

– Utgivelsen er ikke sluppet ennå, men vi har fått langt flere forhåndsbestillinger enn forventet. Det er tydelig at dette er noe folk synes er morsomt.

– Brutal scene

Skuespiller Vågsås forteller han tidligere aldri hadde sett versjonen med Knut Risan.

– Jeg må si at den originale versjonen, unntatt Risan selv, er ganske dårlig. Bildet er uskarpt, og produksjonen virker veldig amatørmessig og latterlig. Men med restaurert bilde og lyd så er det som en helt ny film, og jeg håper dette kan være en fin opplevelse også for unge som ikke har et forhold til den gamle versjonen.

Han røper at nyutgivelsen vil inneholde en scene som ble klippet bort fra NRK-versjonen.

– Det er en brutal scene hvor en rev blir skutt i skogen, og som forsøker å dra pilen ut av kroppen. Det er forståelig at de tok den bort på 70-tallet, men den er med nå, avslører Vågsås.

Juleferie

Tilbake til Nils Vogt har han nettopp avsluttet et tre måneders engasjement på Teatret Vårt i Molde hvor han har spilt i William Shakespeares «Tvillingene».

– Nå blir det juleferie. Jeg er tross alt pensjonist og vil ha rolige perioder, sier skuespilleren.

Han forteller at det blant annet vil bli turer til hytta i Nordre Frogn.

– På grunn av engasjementet i Molde har jeg ikke fått vært i Frogn på lenge, så jeg er spent på hvordan det ser ut. Jeg har for øvrig også feiret jul i Nordre Frogn tidligere. I år blir det jul i Oslo, men det blir helt sikkert en tur til hytta i løpet av romjula, avslutter Nils Vogt.

Se traileren her:

Nå gjør de stor endring i «Tre nøtter til Askepott»