Gå til sidens hovedinnhold

Musikk som bygger broer og river gjerder

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva slags musikk kan spilles i kirka? Det kommer an på hvilken funksjon musikken skal ha, hva den skal uttrykke. Ulike gudstjenester har ulik musikk. Det må og kunne sies om vielser og begravelser.

Ikke alle sjangere er egna til alt, men det betyr ikke at noen sjangere er utestengt. Det handler om innhold, ikke form. Da er det absurd å kalle en sjanger for «djevelens musikk». Likevel har det vært gjort. Jeg husker det godt fra min egen oppvekst, men det er over 40 år sia. Da var det mange som gjorde mye for å demonisere rockemusikken og stenge den ute fra kristne sammenhenger. Det gjorde at en hel generasjon følte seg utestengt.

«Salig Leven» er en konsert som skal bygge broer og rive gjerder. Ingen sjanger er utestengt. Vi henter fra musikalsjangeren, country, gospel, soul, reggae, pop og rock. Det er musikere fra ulike generasjoner og fra ulike miljø, sjøl om de fleste kommer fra jam-miljøet. Konserten handler om inkludering og spilleglede.

Noen av tekstene kunne ha funnet veien inn i salmeboka. Andre tekster forteller nokså usminka om andre livserfaringer, om vonde sider av livet. Noen formidler ren og skjær livsglede. Det er et særpreg for «Salig Leven» at vi tar alt dette med oss inn i Guds hus.

Åpenhet betyr likevel ikke at det er fritt fram for alt. Vi driver sjølsensur. Det er mange tekster som aldri engang blir nevnt. Noen vil være uenige i enkelte av de valga vi har gjort. Det kan jeg forstå, men i de sammenhengene de er satt inn i, står jeg for dem.

«Salig Leven» har fortsatt flere broer å bygge, og flere gjerder å rive.

Kommentarer til denne saken