Søndag arrangerer Straumsnes bygdemuseum årets museumsdag. Museet ligger like før fergekaia på Kanestraum med oppkjørsel mot Lid, men på grunn av værmeldingen blir selve museumsdagen i år arrangert på Leite, like ved Straumsnes barne- og ungdomsskole.

Der blir det utstilling, matservering og loddsalg. Hovedtemaet i år er nordmørsbunaden og historien til Inga Farstad (1918–1997).

Inga Farstad ble født på Berget i Kvisvik og vokste opp på et lite småbruk sammen med foreldrene Marit og Anton Farstad, og broren Evert. Hun gikk på vevkurs i Straumsnes Bondekvinnelag i 1937 og ble etter dette fast leverandør til Husfliden i Kristiansund. Hun vevde blant annet løpere, puter og nordmørsåklær.

Senere dro hun til Oslo for å lære seg damaskveving, med henblikk på bunadsveving. Farstad vevde nordmørsvesten/farstadvesten fra 1949 til 1997.

– Det ble vevd mellom 3.000 og 4.000 vester i vevstua i Kvisvika, hvor flere jobbet sammen med henne, forteller Terje Holm, som er en av arrangørene av museumsdagen.

I 1980 mottok Inga Farstad kulturprisen fra Møre og Romsdal fylke for vedvarende og framifrå kulturinnsats.

På museumsdagen blir det blir kåseri, sang og musikk med Grete Farstad Hjertaker, niese til Inga, Ole Kristian Gundersen, musiker som vever farstadvesten i dag, Unni Irmelin Kvam, historiker som har skrevet tre bunadsbøker og er redaktør for «Bunadspodden» og Solveig Bergslid, poet, låtskriver og sanger.

Publikum får høre historien bak vesten, hvorfor den ser slik ut og hvordan den ble til.

– Det er også mulig å kjøre seg en tur til Kanestraum for å se på de samlingene i de historiske museumsbygningene klokken 12–16, hvor blant annet den originale vevstolen til Inga Farstad har fått sitt eget rom i hovedhuset, sier Holm.

Les også

To mannsbunader fra Nordmøre: hundreåringen og ungkaren