Gå til sidens hovedinnhold

– Muligens god Høyre-politikk, men ikke god politikk

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde skriver i TK om hvorfor hun mener 6-timersdagen er en dårlig idé. Jeg vil bare kort få kommentere et par forhold.

De siste tiårene har den økonomiske produktiviteten blitt mangedoblet — mye mer enn reallønnsveksten. Hvor blir disse pengene av? Ser man på den globale statistikken for akkumulering av kapital, er bildet tydelig: De rike blir stadig (og veldig mye) rikere. Det er muligens god Høyre-politikk, men det er ikke god politikk.

Hvis vi i stedet hadde betalt for effektivitet, ikke for antall arbeidstimer, ville vi kunnet betale like mye eller mer for færre timer. Derfor er tiden mer enn moden for 6-timersdagen. Ja, man kunne si den er på overtid.

Les også

Gir sekstimersdagen mer velferd?

Å prissette ressursene i økonomien riktig, såkalt sirkulærøkonomi, er det andre poenget. CO2-avgiften, hvor MDG og Høyre er enige, er bare ett eksempel. Alle ressurser må prissettes slik at ingenting kastes og alt gjenbrukes. Da får vi langt mer verdiskaping per ressursenhet, enten det dreier seg om sjeldne mineraler, fossil energi, eller en bil som til vanlig står ubrukt 95 % av tiden.

Kobler man på såkalt robotskatt, det vil si skatt på ikke-menneskelig arbeid, er det mulig å foreta en omfordeling til arbeidsintensive yrker som deler av skole og helsevesen, hvor 6-timersdag vil måtte kompenseres med flere arbeidstagere.

Slik får vi flere i jobb, lavere sykefravær, og utnytter ressursene bedre. Det er god økonomi.

Kommentarer til denne saken