Mowi ilagt rekordstor bot for lakserømming i Chile

Av
DEL

Den norske lakseoppdretteren Mowi er av chilenske myndigheter bøtelagt 5,3 milliarder pesos etter at 690.000 antibiotika-fôrede laks rømte i 2018.

Det er den største boten for en miljørelatert hendelse i landets historie. Summen tilsvarer litt i underkant av 60 millioner kroner.

Chiles miljøvernmyndighet sier boten kommer som reaksjon på den «ubotelige miljøskaden forårsaket av en masseflukt av laks» fra Punta Redonda-anlegget i Los Lagos-regionen i Chile, rundt 1.000 kilometer sør for hovedstaden Santiago.

Mowi bøtelegges også ytterligere 2,7 millioner peso for å «ikke ha adekvate fasiliteter til å kvitte seg med døde fisker».

Laksene, som ble foret med antibiotika som er uforenlig med menneskelig inntak, rømte etter at burene deres ble skadd i en storm.

Lakserømmingen er en miljøtrussel fordi fisken er en fremmed rovfisk som sannsynligvis vil føre til reduksjon i bestandene som naturlig hører hjemme i området, mener miljøvernmyndigheten.

Den legger til at laksen også utgjør en risiko for faunaen og laks fra andre anlegg i området, fordi den kan spre patogener og sykdom.

Mowi, som har to uker på seg til å anke, har foreløpig ikke kommentert boten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken