Dette er veien til førerkortet

Mengdetrening: Anbefalingen fra Statens vegvesen er at man bør øvelseskjøre flere tusen kilometer før man går opp til førerprøve. Dette skjer både ved privat kjøring og obligatoriske trinn gjennom kjøreskoler.

Mengdetrening: Anbefalingen fra Statens vegvesen er at man bør øvelseskjøre flere tusen kilometer før man går opp til førerprøve. Dette skjer både ved privat kjøring og obligatoriske trinn gjennom kjøreskoler.

Artikkelen er over 6 år gammel

Alle som vil ha gå opp til teoretisk og praktisk førerkortprøve, er nødt til å passere fire trinn i kjøreopplæringen.

DEL

Dette er trinnene alle må gjennom før de får lappen.

Trinn 1: Trafikalt grunnkurs

17 timers kurs som er obligatorisk for å øvelseskjøre og ta førerkort. Er likt for alle førerkortklasser, og inneholder trafikkopplæring, øvelseskjøring, førstehjelp og opptreden ved trafikkulykke. På vinterhalvåret er mørkekjøringen inkludert i kurset. Man må være minst 15 år for å ta kurset. Er man over 25 år, er man fritatt for deler av kurset.

Trinn 2: Grunnleggende opplæring

Eleven begynner på kjøreskole og skal lære hvordan bilen behandles rent kjøreteknisk. Bakkestart, girvalg, lyssignaler, rygging, miljøvennlig kjøring og føreransvar er blant temaene. Kjøringen foregår i hovedsak i områder med rolig trafikk.

Trinn 3: Trafikal del

Eleven får større utfordringer i trafikken. Her er det bykjøring med kryss, rundkjøring, feltskifte og parkering, og eleven skal lære seg forbikjøring og risikoreduksjon.

Mot slutten er det et fire timer langt sikkerhetskurs på bane. Glattkjøringen viser hvordan kjøremåten påvirker kontrollen over bilen.

Trinn 4: Avsluttende opplæring

Inneholder et obligatorisk sikkerhetskurs på vei på 13 timer, som handler om risiko, landeveiskjøring, refleksjon og variert trafikkmiljø. Dette skal gjøre eleven i stand til å kjøre i god samhandling med andre trafikanter, og bevisst på hvordan kjøringen kan forbedres også etter at førerkortet er sikret.

Teoriprøve

85 prosent av svarene på den skriftlige oppgaven må være riktige for å få bestått. I forkant må det leveres søknad om førerkort, og rett før prøven skal eleven ta en synstest. Hvis man stryker på oppgaven, må man vente i to uker før neste forsøk.

Praktisk prøve

Kjøring i 55-60 minutter sammen med en sensor på en forhåndsbestemt rute. Prøven starter med en sikkerhetsoppgave, for eksempel å kontrollere og forklare at lysene fungerer. Eleven får vite resultatet rett etter at kjøringen er avsluttet.

Kilder: Statens vegvesen og Forskrift om trafikkopplæring.

Artikkeltags