8 av 10 vil ha bedre kontroll av snøscootere

Åtte av ti nordmenn vil ha bedre kontroll med snøscootere i naturen.

Åtte av ti nordmenn vil ha bedre kontroll med snøscootere i naturen. Foto:

Av

Over 80 prosent av de spurte ønsker bedre kontroll av snøscootere og annen motorisert ferdsel i naturen.

DEL

(Siste) Det er Kantar TNS som har gjennomført undersøkelsen på vegne av Norsk friluftsliv.

– Dette er ikke overraskende. Den økende graden av ukontrollert motorferdsel i naturen er til plage for mange som søker gode naturopplevelser i skog og mark. Det har lenge blitt advart mot dette fra flere ulike hold innen friluftslivet i Norge, sier Siri Meland. Hun er fagsjef for samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv.

Norsk Friluftsliv, som er paraplyorganisasjonen for 16 norske friluftslivsorganisasjoner, med rundt 950.000 medlemmer, mener ulovlig kjøring i naturen må tas på alvor.

– Både på sjøen, i skogen og på fjellet er dette en assymetrisk konflikt, der myke trafikanter som badende, kajakkpadlere og skiløpere føler seg utrygge i møte med snøscootere og vannscootere. Dessverre blir resultatet ofte at barnefamilier og eldre unngår områder der de må dele plassen med framkomstmidler med høy fart, uttaler Meland.

Nye typer motorferdsel i natur, som fornøyelseskjøring med snøscooter og sommerens vannscooterfrislipp, kan være en forklaring på hvorfor så mange nå ønsker strengere kontroll.

– Mange er bekymret for økt støy, flere skader og ulykker, og også for hvordan motorferdselen påvirker naturen og dyrelivet, påpeker Siri Meland.

I undersøkelsen kommer det også fram at stadig flere oppsøker naturen med et ønske om å oppleve stillhet og ro. Dette kan være en annen forklaring på hvorfor så mange ønsker å begrense motordur i naturen.

(ANB)

Artikkeltags