Dette er strengt forbudt!

Heller ikke fotgjengere som Elin Marthiniussen kan rykke ut med blålys.

Heller ikke fotgjengere som Elin Marthiniussen kan rykke ut med blålys. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Elin Marthiniussen ble «tatt på fersken» med en blinkende blålysrefleks på jakkeslaget.

DEL

(Siste) [Gjengangeren] – Blålyset er forbeholdt utrykningskjøretøy på oppdrag. All bruk til annet enn dette, er ulovlig. Det er heller ikke lov å selge her i Norge, sier trafikkoordinator og politioverbetjent Morten Skarpaas til Gjengangeren.

Det er Clas Ohlson som selger de blå blinkende reflekslysene her i landet, men etter at Elin Marthiniussen ble «tatt på fersken» på gaten i Horten, var de butikken i byen kjapp med å rydde hyllene.

– For oss er dette ingen stor sak. Jeg fjerner alle de blå reflekslysene fra hyllene inntil jeg får en endelig avklaring. Vi har tilsvarende refleks i andre farger, så det at vi ikke selger det blå lyset på noen dager gjør ikke så mye, sier teamleder Stian Jørgensen hos Clas Ohlson-avdelingen i Horten.

Fjernet i hele landet

I løpet av torsdagen fulgte samtlige 70 Clas Ohlson-butikker i Norge etter. Hovedkontoret i Oslo var enig i vurderingen som ble gjort i Horten

– Det har gått ut en intern mail til alle butikkene i Norge om at denne varen skal bort fra hyllene. Jeg gjorde altså ikke noe galt da jeg plukket bort blålysene allerede i går, sier Jørgensen med et smil.

Etter hva Gjengangeren har brakt på det rene er salgsnekt-avgjørelsen tatt på et høyt nivå i Clas Ohlson-systemet

– Veldig lurt

Elin Marthiniussen sier hun synes det er veldig fornuftig og lurt at Clas Ohlson i Horten stanser salget av den blåblionkende refleksbrikken.

– Jeg fikk i hvert fall meg en skikkelig overraskelse da refleksblålyset mitt ble påtalt, og jeg sjekket på politivakta i Horten hvordan det egentlig forholder seg, sier hun.

Hun forteller at hun kjøpte den blinkende refleksen etter at hun hadde sett andre fotgjengere gikk med dem.

– Det blå lyset synes jo veldig godt på grå og tåkefulle høstkvelder. Derfor ble jeg veldig overrasket da en bilist stoppet meg på en kveldstur ved og ropte: «Er du pol'ti, eller hva driver du med?», sier hun.

Etter det tok hun selv kontakt med politiet for å få vite hva som var lovlig og ulovlig.

Mobiltelefon også

– Det var ikke greit å få vite umiddelbart at jeg hadde gjort noe ulovlig, og at jeg nok kunne vente meg en reaksjon fra politiet hvis jeg ble tatt med blålyset mens jeg var ute og gikk.

– Det var like sjokkerende som da jeg ble fortalt at jeg også kunne få bot og beslaglagt telefonen hvis jeg lastet ned og brukte slike blålys-app'er som man kan hente til smarttelefoner. De er kanskje lovlige i andre land, men her i Norge er det altså forbudt å bruke noe med blinkende blålys, sier Elin Marthiniussen.

– For meg var det altså enkelt og greit. Jeg gikk til Clas Ohlson og fikk kjøpt meg blinkende reflekslys i andre farger, sier hun.

– Hvis noen har kjøpt blålys her og ikke vil ha dem, kan de få pengene sine tilbake hos oss, sier teamleder Stian Jørgensen. (ANB)

Artikkeltags