Gå til sidens hovedinnhold

Møre og Romsdal får beholde to avdelinger i 4. divisjon

Artikkelen er over 2 år gammel

Forslag til ny serieordning vedtatt på fotballtinget søndag.

Fotballtinget har vedtatt å redusere nedrykksprosenten fra 3. divisjon for menn. Dermed blir det vanskeligere for 4.-divisjonsklubber å rykke opp.

Etter serieomleggingen som trådte i kraft i 2017 har hele fire av 16 lag i de seks avdelingene i 3. divisjon rykket ned. Det har tilsvart en nedrykksprosent på 28,5.

Begrunnelsen for den høye nedrykksprosenten har vært å sikre direkte opprykk fra hver av de 24 avdelingene i 4. divisjon. Hver krets har én til tre avdelinger.

Nå har forbundstinget vedtatt med 181 mot 28 stemmer å endre nedrykksprosenten. Fra 2020-sesongen vil tre i stedet for fire lag rykke ned fra 3.-divisjonsavdelingene, som defineres som toppfotballens laveste nivå på herresiden.

I 2018 rykket 17 av de 24 nyopprykkede klubbene ned fra 3. divisjon.

Tøft i 4. divisjon

Endringen innebærer at antall opprykk fra 4. divisjon reduseres fra 24 til 18 lag.

Fremover vil Agder, Sogn og Fjordane, Indre Østland og Akershus ha ett lag hver. Oslo, Trøndelag, Hordaland og Rogaland vil ha to. Østfold og Vestfold deler én plass. Det samme gjør Buskerud og Telemark.

Sunnmøre og Nordmøre og Romsdal har også én plass på deling. De to kretsene i vårt fylke spiller mot hverandre i kvalifisering for å avgjøre hvem som rykker opp. Det blir kvalifisering allerede fra sesongen i år.

De fire nordligste kretsene Finnmark, Troms, Hålogaland og Nordland har totalt tre plasser.

Per nå har de fleste kretsene én direkte opprykksplass hver. Oslo har tre, mens Hordaland, Trøndelag og Rogaland har to. De øvrige har én.

Endrer kvalifiseringen

Fotballtinget har også vedtatt en ny kvalifiseringsregel som gjør det mer ettertraktet for klubber i 1. divisjon å komme høyest mulig på tabellen.

Lagene som ender på 3.- til 6.-plass skal spille kvalifisering om opprykk til Eliteserien.

Tidligere har nummer 3 og 6 møtt hverandre, mens nummer 4 og 5 møtes. Det høyeste rangerte laget har hjemmekamp. Deretter spiller vinnerne mot hverandre på hjemmebanen til det høyest rangerte laget. Til slutt skal det gjenstående 1.-divisjonslaget spille mot nummer 14 i Eliteserien hjemme og borte for en plass i kommende sesongs eliteserie.

Fremover vil det i større grad lønne seg å komme så høyt som mulig på tabellen for kvalifiseringslagene.

Nå skal nummer fem og seks møtes på førstnevnte hjemmebane. Deretter møter vinneren nummer 4 på sistnevntes hjemmebane. Vinneren av oppgjøret spiller borte mot nummer tre. Til slutt skal det gjenstående laget møte nummer 14 i Eliteserien.

Endringen innebærer en mye lenger vei til Eliteserien for nummer seks enn for nummer tre i 1. divisjon.

Forslaget ble vedtatt med 203 mot 5 stemmer.

Kommentarer til denne saken