– Jeg husker godt at jeg lenge fortsatte å gå til Theodors hus, banke på, men ingen lukket opp. Leikene hans lå der. Det hele bar preg av å være forlatt i all hast. Familien Fisher trodde nok de bare skulle bort en liten tur, skrev Ola Bræin i et leserbrev i Tidens Krav i desember i år 2000. Han fortsetter: – Theodor hadde en fin rattkjelke med wire i styremekanismen. Lenge så jeg rattkjelken stå i hagen. Kjelken var den siste av leikene hans som forsvant. Herreløst gods.

18 jøder fra Kristiansund

Det er dette leserbrevet som er utgangspunktet for artikkelen som Nasjonalbiblioteket har publisert den 26. november, på dagen 76 år etter at Donau forlot Oslo. Det var denne dagen det tyske transportskipet «Donau» la fra utstikker 1 ved Amerikalinjens kai i Oslo. Om bord i skipet var 532 norske jøder som var blitt arrestert og overlevert til tyskerne for deportasjon. 302 av de deporterte var menn, 188 kvinner og 42 barn.

Skipet gikk til Stettin, i det nåværende Polen, før fangene ble fraktet videre med tog til utryddelsesleiren Auschwitz Birkenau. Bare ni menn fra denne transporten skulle overleve 2. verdenskrig. Samme dag ble ytterligere 26 norske jøder sendt til Auschwitz med skipet «Monte Rosa». Av de totalt 767 norske jødene som ble deportert fra til tyske utryddelsesleirer, overlevde 30.

18 av dem som døde i Hitlers gasskammer, var fra Kristiansund.

– Jeg blir aldri ferdig med det

I dag, 76 år senere, minnes hans kamerat, Ola Bræin som vokste opp i Kristiansund, men som i dag bor på Grøa i Sunndal, sin kamerat.

Ola Bræin (82) forteller i artikkelen til Nasjonalbiblioteket at når han går gjennom parken med minnesmerket over de 18 jødene fra Kristiansund, gjør skulpturen ekstra sterkt inntrykk på ham fra en spesiell vinkel: Bakfra, litt fra siden. Det er noe gripende i linjespillet fra den vinkelen, synes han.

Nå, 76 år senere, tenker han på det ofte.

– Jeg blir aldri ferdig med det. Det kommer tilbake til meg i flashbacks, sier Bræin i Nasjonalbibliotekets artikkel.

Les også

Lørdag er Holocaustdagen: 18 personer fra Kristiansund − med jødisk opprinnelse − ble drept i de tyske konsentrasjonsleirene