En ansatt og tre brukere i hjemmetjenesten ved Glomstua omsorgsdistrikt er bekreftet smittet av korona.

Det skriver Molde kommune i en pressemelding mandag ettermiddag.

Den ansatte var uvaksinert, og to av de smittede er nå innlagt på sykehus, informerer kommunen.

Kommuneoverlege Cato Innerdal opplyser om at alle ansatte og brukere i hjemmetjenesten som har vært i nærkontakt med den smittede ansatte på tirsdag eller onsdag i forrige uke, ble testet med hurtigtester på fredag. Til sammen dreier dette seg om 30 personer og så langt er altså tre brukere bekreftet smittet, og alle var fullvaksinerte. To av dem er, som sagt, på sykehus.

Kommunen informerer videre om at både ansatte og brukere skal testes igjen i løpet av mandag.

Ingen rutiner

Kommuneoverlegen viser til at kommunene så langt ikke har hatt rutiner på å sjekke hvorvidt ansatte er vaksinerte. Kommunene kan heller ikke pålegge ansatte å vaksinere seg. Molde kommune har derfor rådført seg med Helsedirektoratet om hva de kan gjøre for å unngå at dette skjer igjen.

– Kommunen kommer nå til å kartlegge vaksinasjonsstatus blant ansatte i helse og omsorgstjenesten som yter helsehjelp til pasienter. Uvaksinerte eller delvis vaksinerte blir heretter pålagt å bruke munnbind og hansker, sier Innerdal.

Tiltaket er i tråd med bestemmelser i arbeidsmiljøloven og i henhold til anbefalingene fra Helsedirektoratet, melder kommunen i pressemeldingen

Ansatte er ikke pliktige til å oppgi vaksinestatusen, men de blir ansett som uvaksinerte dersom de ikke gjør det. Det er ikke tatt stilling til hvordan innhentingen av vaksinestatusen rent praktisk skal gjennomføres.