Gå til sidens hovedinnhold

Minneord

Minneord

Didrik Varan


Familien og venner av Didrik Varan var samlet i Kirkelandet kirke for å ta et siste farvel med ham. «Gabriels oboe» innledet sørgehøytideligheten. Forsamlingen sang så «O bli hos meg». Familien hadde selv skrevet minnetalen som ble lest opp av prest Tormod Sikkeland: «Didrik Konrad Erling Varan ble født i 1938 på Værøy i Lofoten. Han var eldst av tre søsken og den som levde lengst av dem. Det var harde kår og alle måtte bidra for å brødfø familien. Han startet tidlig, i 8-9 -årsalderen med å skjære torsketunger og egne line på fiskebrukene rundt omkring på øya. Senere ble han også med på fiske sammen med bestefaren og onkelen sin. Da han var 15 reiste han ut med skoleskipet «Statsråd Lehmkul», hvor han fikk sin første opp-læring i matlaging. Deretter var han på et lite cruiseskip og innimellom på fiskebåter hvor han jobbet i byssa.

Så fulgte militæret, utenriksfart som byssegutt og deretter kokkeskole i Trondheim hvor han møtte sin fremtidige kone Ragnhild, som jobbet der. Så ble det stuertskole i Oslo før han reiste i utenriksfart som kokk.

Ragnhild og Didrik flyttet til Averøya og giftet seg i 1963 og deretter kom Viktor, Elisabeth og Anne Lise. Han begynte da i innenriksfart fram til 1967. Da flyttet de til Kristiansund hvor han jobbet en del år på Grand Hotell.

I 1972 bygde de hus i Banaveien og Didrik begynte som kokk på Nordmørs-kafeen. Etter noen år begynte han til sjøs igjen, som stuert på supplybåt i Viking Supply. Der jobbet han til han gikk av 58 år gammel, pga. revmatisme og utslitte knær. Det ble mange år som hjemmeværende mens Ragnhild jobbet. Da var han en snill og god dagpappa for barnebarn, han handlet og lagde mat til hele familien og holdt hus og hage i orden.

Didrik var en veldig omsorgsfull pappa, og var den barna gikk til om de ikke følte seg i form – det er ikke få porsjoner med havresuppe han har servert opp gjennom årene.

Han var også en høyt elsket morfar og farfar, som forgudet barnebarna sine og fortalte historier om draugen og diktet eventyr og sanger og fortalte mange skrøner – som alle trodde på.

Didrik og Ragnhild var glade i å reise og hadde mange fine turer til Spania, Hellas, Thailand, USA og nå sist til Irland. De reiste i tillegg også mye rundt i Norge og da spesielt til Nord-Norge og Lofoten. Hans siste tur til Værøy var for 2 år siden, og han var veldig glad for å fremdeles møte kjentfolk der.

Hytta på Averøya, som de bygde i 1986, ble flittig brukt hele året rundt og der var de begge ivrige med vedlikehold og hage, og de hadde ofte barnebarn med seg i helger og ferier.

De siste årene var preget av en sviktende helse og begynnende demens, men han hadde mange gode perioder. Hans brå bortgang kom derfor som et stort sjokk for hele familien.

Didrik ble 82 år og hadde levd godt med Ragnhild, barna, barnebarn og oldebarn rundt seg. Savnet vil bli stort for alle som er igjen.»

Etter disse fine ordene var Didrik sin sønn framme og sa sin siste hilsen på vegne av barna Viktor, Elisabeth og Anne Lise. De mintes en god barndom med en omsorgsfull, kjær og artig pappa.

Mange ville vise sin respekt for Didrik i form av blomster. Prest Sikkeland leste opp disse hilsningene. Barnebarnet Emma leste opp hilsningen på blomsterhjertet fra barnebarna, og alle barnebarna la hver sin rose på båren. Solist Pernille Blakstad sang deretter vakkert «Har du fyr» akkompagnert av pianist Bjørn Magne Langseth.

Prest Sikkeland holdt så andakt og jordpåkastelse. Deretter sang forsamlingen «No livnar det i lundar» sammen, før de fikk høre vokalist og pianist fremføre «Himmelhøge sti». «Amazing Grace» spilt av organist, avsluttet sørgestunden i Kirkelandet kirke.

Kistedekorasjon fra Ragnhild. Blomsterhjerte fra Monica, Håkon, Ingrid, Christoffer, Trine, Fredrik, Niclas, Emma, Stian, Andrea, Jessica, Emilie, Konrad. Krans fra Viktor og Vigdis, Elisabeth og Odd Magne, Anne Lise og Kim Petter. Krans fra Anne, Erling og Astrid, Ranold og Sue. Krans fra Lars Runar, Clara Alice, Sylvia, Synnøve Kristin, Ann Karin og Ruth Astrid med familier. Bårestykke fra Didrik og Johan. Bårebukett fra Mette og Stein, Ragnhild og Reidar, Kristin og Audun. Bårebukett fra Anja, Alf Magne, Even og Martine. Bårebukett fra Grethe og Svein. Bårebukett fra Wenche og Einar. Bårebukett fra Arne, Rolf, Knut med familie. Bårebukett fra Anne Marie, Pernille, Martine, Jenny Emilie- Familien Blakstad. Bårebukett fra Tore Aldstedt med familie. Bårebukett fra naboer i Brinchmannsvei borettslag.

Fred over Didrik Varans minne.

Kommentarer til denne saken