Det knuste pepperkakehus

Fristende pepperkakehus må fraktes forsiktig.

Fristende pepperkakehus må fraktes forsiktig. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Min julDet må ha skjedd da jeg var rundt fem år gammel - det vil si på 60-tallet. Jeg satt i baksetet på vår hvite Ford Cortina med et forseggjort pepperkakehus ved siden av meg i det røde skaisetet. Det var den gangen hvite biler var vanlige, før de ble uselgelige, for i dag å ha blitt mote igjen. I bakvinduet lå en pute med T-81816 brodert inn med prydelige korssting, og speedometeret gikk i hvert fall til 140.

Det var en av de siste dagene før jul. Jeg husker ikke hva fatter'n og jeg skulle. Kanskje skulle vi levere pepperkakehuset til noen vi kjente. Men plutselig ble hele verden snudd 90 grader. Døra på passasjersida befant seg over meg i stedet for til høyre, og det fine pepperkakehuset med melis på taket og nisser med vattskjegg hadde gått i rundt 200 knas.

Det kom noen og åpnet døra der oppe, og jeg klatret ut. Utenfor prøvde jeg å stå på den glatteste veien jeg noensinne har opplevd. Det var reneste Alma Ata. Østlendinger som klager på underkjølt regn kan bare gå og legge seg.

Fatter'n skyldte på en kvist som hadde fryst fast i veien. Jeg skjønte ikke hvordan den kunne sette en bil på kant, for en 5-åring gikk jo biler bare rett fram. Men kvisten hadde nok fått Cortinaen til å sladde, og da fatter'n skulle ta den inn endte bilen på sida.

Det var ikke behov for psykolog til å bearbeide traumer for barnet i baksetet, antakelig fordi fatter'n aldri gjorde noe stort nummer ut av at det - verken av velten eller at vi begge hadde kommet fra det uten en skramme. Jeg husker imidlertid det knuste pepperkakehuset. Det gjorde også litt inntrykk å se alle de nysgjerrige kristiansunderne som betraktet bilen vår stående på kant.

Det var nok likevel ingenting mot det faren min følte. Han la sin ære i å være høybonuskunde hos Storebrand og var av den typen som stolt tok bilder av bilene sine på rasteplasser rundt om i Norge - og så fikk mutter’n kanskje stå foran. Fatter'n avanserte senere til en Simca 1501 med gule lykter - for å ende som en svoren Peugeot-tilhenger.  

Jeg minnes likevel historien hvert år forsikringsselskapene sender ut den advarende pressemeldingen om den store bulkedagen - lillejulaften. Faren for kakelinne og fastfrosne kvister i veien synes liten i år, men stresset i juleinnspurten kan gi mange bulker likevel.

God - og hel - jul!

Les også:

I dagene før julaften må du være ekstra varsom bak rattet, så stress ned og unngå bulk!

Kjør pent hjem:

Artikkeltags