For noen dager siden ble Nissan Leaf nummer 75.000 registrert i Norge. Det gjør den til den desidert mest utbredte elbilen i Norge gjennom tidene.

Den neste på listen er Volkswagen e-Golf med cirka 48.000 eksemplarer, fulgt av Tesla Model med drøyt 38.000 biler.

Les også

Slutt for de blide bomvaktene: – Det kom en gang en tysk bobil med ei oppblåsbar dame i passasjersetet

Leaf ble kåret til årets bil i 2011, har blitt oppgradert flere ganger underveis og kom i en ny generasjon i 2017. Den første Leafen her til lands ble levert ut 30. oktober 2011.

Mange av Leaf-ene i første generasjon av bilmodellen ble solgt til averøyinger. Nissan Leaf ble svært populær blant pendlere mellom Averøy og Kristiansund på grunn av elbilfordelene i Atlanterhavstunnelen, mens det fortsatt var betaling der.

Dette førte til at Averøy kommune var på tredjeplass i Norge når det gjelder elbiler fordelt på antall innbyggere.

– Nissan Leaf har en sterk historie her i Norge. Det er jo sjelden en bilmodell har et såpass langt og godt liv, sier Stian Thrane, kommunikasjonssjef i Nissan.

– Banet vei

I inneværende år, til og med oktober, ligger Leaf på 14. plass i registreringsstatistikken fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Blant dem som kjører elektrisk, har svært mange har Nissan Leaf som sin første elbil.

– Leaf har en veldig stor del av æren for elbilenes suksess. Nissan banet vei med denne elbilen. Det eksisterte kun en håndfull masseproduserte og kollisjonstestede elbiler da Leaf kom i 2011, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Andre generasjon av Leaf ble lansert i 2017. Over 6.500 nordmenn forhåndsbestilte bilen, noe som var rekord i elbilsammenheng.

Tidligere i høst skrev det anerkjente bilnettstedet Automotive News. at det går mot slutten for Leaf. Der ble det spekulert i at bilmodellen vil fases ut i løpet av et par år, og at den ikke vil få noen direkte etterfølger. Nissan har verken bekreftet eller avkreftet disse opplysningene.

Én million i 2025?

Ifølge elbilforeningens statistikk er det nå 531.000 elbiler på norske veier, mens den totale personbilbestanden er på 2,9 millioner biler. Ved utgangen av 2011 var elbilbestanden 5.381 biler.

– Vi tipper vi når én million person-elbiler mot slutten av 2025, sier Bu.

Hun legger til at det ikke betyr at vi er mål. Det skjer først, mener Bu, når alle kjøretøy har null i utslipp.

– For å komme dit trenger vi fortsatt gode rammebetingelser som sikrer at det er mest lønnsomt å velge og å kjøre elbiler, understreker hun.

Les også

Derfor vil alle ha grå eller svarte biler

Bildeserie

Jubel for bomfri Atlanterhavstunnel: Slik var markeringen