- Vi er en kroneressurs for Molde

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevOrdstyrer for folkemøtet i Flemma 11. januar ville ikke høyre snakk om giftdeponisaka i sammenheng med søknaden om grensejustering i indre Gjemnes. Kanskje fordi det har med lokaldemokrati å gjøre – en akilleshæl i kommunereformen.

Demokratisk problem

For det er et demokratisk ideal at folk skal få bestemme mest mulig der de bor. Mindre enheter gjør det enklere å tilpasse den offentlige politikken og de pålagte tjenestene best mulig etter ønsket og behov til innbyggerne som bor akkurat der.

– Kroneressurs for Molde

Bygdelagsleder Terje Angvik sier at hovedargumentet deres er at Molde er indre Gjemnes sin «hverdagsregion». Visst handler vi på Molde, bruker kulturtilbudet der, betaler husleie for ungdommene våre som går på skole der, og vi bidrar til at utdanningsinstitusjonene der kan driftes, gi arbeidsplasser og fortsette med å få overføringer fra sentralt hold. Ja, vi er rett og slett en kronressurs for Molde. Men den såkalte hverdagsregionen vår er ikke på Molde – den er her hjemme. Det er her vi bruker mesteparten av tida vår, det er her vi bor.

Administrasjonsbyen Molde

Det er derfor et paradoks at Angvik bygdelag nevner lokaldemokrati som en av grunnene til at de søker seg til broilerkommunen Nye Molde. Asymmetrien i maktforholdet er slående, og by-/land-problematikken blir sentral. Når majoriteten i administrasjonsenheten bor i Molde by, hvem skal da sørge for at interessene til fire ørsmå bygder sørafor Tingvollfjorden blir ivaretatt?

Deponiplaner viktigste sak

Giftdeponiet er et skoleeksempel i så måte. Dette er den viktigste saken vi har hatt i regionen på en mannsalder. Lokalt er det stor motstand mot deponiplanene på Raudsand, men moldeordføreren har vært ordknapp, og stadige forsøk på å få Molde med på laget mot deponi har vist seg fånyttes.

Så hvordan kan det ha seg, at 12-punktslista til Angvik bygdelag ikke inneholder et eneste ord om giftdeponiet, men kun dreier seg om kortsiktige saker?

Samtaler med flere kommuner

En forstår at Gjemnes kommune på sikt er dødsdømt med de rammevilkår en får fra sentralt hold. Derfor er det svært viktig at vi ser framover, holder hodet kaldt og finner ut hva den beste løsinga for oss er. Og det må da være klokt å brukte tid på rekognosering og samtaler med flere kommuner, før man setter i gang hele kostebinderiet.

Hastverk er lastverk

Jeg håper de som skal svare på innbyggerundersøkelsen over telefon i de kommende ukene kan ta et femminutt og tenke på hva de ønsker for bygda si i framtida. Angvik bygdelag har hatt hastverk – slik trenger det ikke å være. La oss heller sammen sette oss ned og finne ut hvordan vi på best mulig måte kan sikre selvråderett på hjemplassen vår. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags