Havvindfarmer bedre enn vindmøller på land?

Av
DEL

LeserbrevDet er mange røster som taler for å ta havområdet til bruk for vindmøller. Havet er stort, men har også mange brukere. Fiskere bekymrer seg for mulige arealkonflikter og at viktige fangstområder kan bli beslaglagt. Ankerkjettinger, bunnfundamenter og kabler kan legge begrensninger på fangst muligheter i «havvindområdet».

Vi har mange offshore installasjoner i vårt nærområde, men leting, boring og installasjoner er underlagt mange reguleringer som skal ta hensyn til koraller, gytesteder og fiskeyngel etc. Er det liknende begrensninger på etablering av havvindfarmer?

Kan disse områdene hvor havvindfarmene blir lagt gi vekst for andre og nye næringer, for eksempel brukes til tang og tare oppdrett? Jeg tror at når store områder som en slik havvindfarm vil kreve, vil endre vilkårene for fisk og skalldyr kanskje til det bedre.

Havet er som sagt stort og det ble brukt til «søppelbøtte» for mangt og mange i lang tid, før vi oppdaget at det ikke var så lurt og at det førte til gift i fisk og skalldyr samt flere områder som er dødt. Kanskje en burde tenke litt lengre nå, enn bare å si, bygg vindmøllene til havs?

Er det gjort noen forsking på hva en slik vindfarm kan skape av endringer i havet, strømmer og på bunnen og i nær- eller fjern-områdene der slike arealer er tenkt lagt?

Jeg har nettopp gjort meg ferdig med boka «Havlandet; historia om hava som skapte Noreg» som er skrevet av Nordmøringen Per Anders Todal. For dem som ønsker en litt bredere forståelse om blant annet temaet havstrømmer kan denne boka være en god begynnelse. Men det er også mye annet godt stoff der, som så absolutt kan være lærerikt for oss som har og har hatt havet som arbeidsplass.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags