Norge må ta et større ansvar for barn på flukt!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevAldri har så mange vært på flukt som i dag. Rundt om i verden er mer enn 68 millioner mennesker fordrevet fra sine hjem. Av disse er over halvparten barn. I møtet med slik urettferdighet vektlegger vi i Nordmøre Unge Venstre raushet og medmenneskelighet. Norge må ta imot flere kvoteflyktninger og asylsøkere, og i større grad følge opp våre internasjonale forpliktelser.

Ingen velger hvor i verden de blir født. Vi i Norge er heldige som vokser opp i stabilitet og velstand. Et barn født i Norge får utdanning. Et barn født i Norge får rettigheter, tett oppfølging og gode velferdsordninger. Et barn født i Norge får trygghet.

Å være et barn på flukt er det motsatte av å være trygg. Det innebærer at man har foreldre uten kontroll over framtiden. Det innebærer at alt man hadde er borte. Det innebærer at man er sårbar, og særlig utsatt for overgrep, sult, og mangel på grunnleggende rettigheter.

Barn på flukt opplever mye mer enn det typiske barn i Norge. De er likevel kun barn – uavhengig av hvor de kommer fra, uavhengig av landet de har rømt fra. Unge Venstre mener at ingen barn burde straffes for å bli født feil sted til feil tid. Barnets beste må alltid veie tyngst. Som et land som respekterer menneskerettighetene, er det vårt ansvar å ta vare på barn på flukt.

Enkelte partier vil helst prioritere løsninger som gjør det vanskeligere for mennesker å søke asyl i Norge. Slik politikk tvinger kvinner, menn og barn til å foreta farlige reiser.

Enkelte partier skyver retorikken om å «hjelpe folk der de er» foran seg, i et forsøk på å forsvare sin mangel på vilje til å hjelpe folk i nød. Men ikke alle kan hjelpes der de er. Og det er heldigvis ingen motsetning mellom å hjelpe folk både der de er og i vårt eget land.

Unge Venstre ønsker et stemningsskifte i norsk asyl- og flyktningpolitikk. I dag tar Norge imot 3000 kvoteflyktninger. Vi vil øke det ytterligere til 5000, etter anbefaling fra FNs høykommissær for flyktninger.

Å «hjelpe folk der de er» er både feil og misvisende. Ikke alle kan hjelpes der de er, og i krig og konflikt er barn på flukt spesielt sårbare. Unge Venstre mener at Norge må ta ansvar, og være en trygg havn for barn på flukt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags