Været er viktigst i pinsen

Været  er viktig for oss i pinsen, mener Knut Sand Bakken

Været er viktig for oss i pinsen, mener Knut Sand Bakken Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Alle nordmenn er pinsevenner - venner av pinsen. Men det er varmfronter og høytrykk som betyr noe for de fleste av når vi feirer pinse. For været er viktig i pinsen, den glemte høytid. Varmfronter og høytrykk er det som betyr noe for oss etter en lang og kald vinter.

Pinse er en kristen høytid 49 dager etter at Jesus stod opp fra de døde på påskemorgen. Navnet pinse kommer av det greske ordet «pentekoste», som betyr femtiende. Det er ikke uten grunn pinsen blir kalt for den glemte høytid. De fleste vet fremdeles hvorfor vi feirer jul. Ifølge meningsmålinger er det langt færre som vet hvor vi har påske. De aller fleste i det sekulariserte Norge blir svar skyldig hvis de ble spurt oss hvorfor vi feirer pinse.

Et hvert folkeslag har sine fester. Vi kjenner indianske og eskimoiske fester. Og vi kjenner fester fra vår egen kultur. Men det må alltid være en grunn for å feste. Festrus skal visstnok være spesielt festlig. Man kunne drikke seg til de store høyder som grekerne kunne hos Platon eller så kunne festdeltakerne drikke seg under bordet som enkelte har for vane her hjemme. Uten festene ville tilværelsen bli heller kjedelig. Og de er som den første pinsen preget av liv. For 1. pinsedag var det fest, liv og bråk. Det ligner ikke mye på pinsefeiringen i vår kirke.

Og når kirken feirer sin fødselsdag og inviterer til fødselsdag 1. pinsedag, er det et fåtall som ønsker å delta i feiringen. 50 kan for tiden delta i gudstjenesten pga smittefare, men det er kanskje ikke så mange til stede for å feire kirkens fødselsdag i alle folkekirkemenighet?

De fleste vil nok også i år oppleve pinsedagene som en langhelg hvor varmfronter forbindes med noe helt annet enn åndens ild og et fellesskap som varmer.

Men pinsebudskap gjelder alle, absolutt alle. Vi feirer pinse, kjærlighetens og fellesskapets fest. Vi behøver ikke å ruse oss. For ånden gir oss alle adgang til Gud. På alle steder og til alle tider.

For vi er alle pinsevenner som på ulike måter deltar i festen som gir liv og fornyer våre liv .

Så la oss åpne opp og slippe livet løs!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken