Fredsnasjonen Norge tjener penger på autoritære regimer

Drapet på den Saudiarabiske journalisten, Jamal Khashoggi, fikk verdenssamfunnet til å våkne opp, skriver Marte Hansen Haugan.

Drapet på den Saudiarabiske journalisten, Jamal Khashoggi, fikk verdenssamfunnet til å våkne opp, skriver Marte Hansen Haugan. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Norge, som tilsynelatende skal være en kjent fredsmegler og en av verdens største forkjempere for fred bedriver salg av krigsmateriell til autoritære regimer som undertrykker egen befolkning og begår grove krigsforbrytelser. Et flertall av våre folkevalgte bestemte tidligere i januar å fortsette salget av norsk krigsmateriell til land som er definert som diktatur eller i krig, blant annet Oman, Saudi-Arabia og Thailand.

Retningslinjene som ble bestemt av Stortinget i 1959 og 1997, for å hindre at norske våpen, ammunisjon og annet militært utstyr ikke skulle brukes til undertrykkelse, står ikke i samsvar med hvordan eksporten praktiseres i dag. Vi ser en økning av salg av krigsmateriell til autoritære statsledere. Denne økningen av eksporten strider mot Norges satsing på bistand, utvikling og fred i områdene som er rundt mottakerlandene. Eksportpraksisen til denne alvorlige trenden av salg til autoritær regimer må ta en vending, og mottakerlandenes generelle holdning til menneskerettigheter må vektlegges mer enn det gjør i dag.

Norske selskaper, blant annet delvis statseide Nammo og Kongsberg Gruppen, økte salget av krigsmateriell til autoritære regimer med hele 965 % mer i 2017 enn i 2016.

I 1997 bestemte Stortinget at salg av krigsmateriell kun skal tillates etter en vurdering av uten- og innenrikspolitiske forhold i det området det eksporteres til, som både omfatter politiske spørsmål som demokratiske rettigheter og respekt for grunnleggende menneskerettigheter, i tillegg til det som ble vedtatt allerede i 1959 – at Norge skal unngå salg av krigsmateriell til områder der det er krig eller krig truer.

De siste årene har Norge inngått rekordkontrakter med land som Oman og Qatar – land som kategoriseres som «Not Free» av menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House. I Oman har Sultan Qaboos regjert i snart 50 år, hvor bøker og materiell til skoleelever om politisk sensitive saker er forbudt, og homofili og kritikk av han selv fører til fengselsstraff. I Qatar er det forbudt med politiske partier, og mange migrantarbeidere, som utgjør over hele 90 % av landets arbeidsstyrke, lever under slaveliknende forhold, og nektes muligheten til å organisere seg. Kvinner blir diskriminert, og journalister som stiller seg kritiske blir fengslet.

Disse regimene respekterer ikke demokrati og grunnleggende menneskerettigheter, og ved å selge krigsmateriell legitimerer Norge maktbruken til disse regimene, i tillegg til å styrke den militære makten.

Norge må stanse salg av krigsmateriell til diktaturer, og regjeringen må fortelle Stortinget hvorfor hvert enkelt land får kjøpe norsk krigsmateriell. Stortinget har ansvaret for retningslinjene for eksport av krigsmateriell, men det er mange kommuner som tjener på salgene ved å huse bedrifter som produserer krigsmateriell, enten hele systemer eller deler og teknologi.

Kristiansund kommune burde ta ansvar og sende et tydelig signal til regjeringen om at vi ikke ønsker å tjene penger på krig, eller styrke autoritære regimers militære kapasitet.

Drapet på den Saudiarabiske journalisten, Jamal Khashoggi, fikk verdenssamfunnet til å våkne opp, og utenriksdepartementet bestemte at norsk ammunisjon og våpen ikke lenger er tillatt solgt til Saudi-Arabia. Dette var en stor seier for Norge, men det er fortsatt en lang vei å gå. Hvor mange flere må lide for at regjeringen skal ta dette på alvor? 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags