Hvordan vinne sykehuskampen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevSykehuskampen er en av de hardeste politiske konfliktene i vårt distrikt og i landet de siste årene. Et vell av opprørte følelser i et stort og ekte engasjement har vært et viktig og demokratisk element i denne kampen.

Denne kampen er ikke tapt, men skal den vinnes, må vi holde hodet klart. Målet er at vi får beholde lokalsykehusene i Kristiansund og Molde. I denne kampen må vi stå skulder til skulder med andre lokalsamfunn som fører den samme kampen. Sammen er vi sterke og sammen skal vi vinne kampen for å avvikle helseforetaksmodellen.

Når bystyret i Kristiansund behandlet denne saken tirsdag 29/8, var det to saker som fanget oppmerksomheten. Det ene spørsmålet var anke, det andre var en interpellasjon om å endre marsjretning fra fortsatt å gå for fellessykehus til lokalsykehus.

Ankespørsmålet dreide seg om å anke en enstemmig og entydig rettsavgjørelse om tomtevalg på Hjelset. Anken skal ha som mål å oppheve vedtaket om tomtevalg og på ny løfte fram Storbakken som en løsning.

Rødt er ikke tilhenger av fellessykehuset. Vår oppfatning er at når våre lokale politikere gikk for dette, bidro dette direkte til å grave grunnen vekk under lokalsykehuset. Vi har aldri, og kommer aldri til å gi vår tilslutning tile en slik politikk. En stemme for anke ville være en stemme for fellessykehus og vitterlig en stemme mot lokalsykehus. Av den grunn stemte vi mot anke.

Rødt stemte også mot forslaget om å legge ned stridsøksen, legge seg flate for rettsavgjørelsen og inngå en dialog med Helse Møre og Romsdal om best mulig innhold i det som blir liggende igjen etter at lokalsykehuset er lagt i ruiner. Dette er innholdet i rådmannens forslag, som ble vedtatt.

Med bruk av reglementet utelukket ordføreren votering over interpellasjonen med forslag om å gå for to lokalsykehus(Kristiansund/Molde). Det er ikke første gang at reglementet blir brukt slik for å kneble bystyret. Rødt ønsket votering i denne saken.

Vårt utgangspunkt er klart, og det må være sammenheng i ord og gjerning. Vi kan ikke stemme for en anke basert på å være tilhenger av fellessykehus, for deretter å stemme for å forsvare lokalsykehusene. Det er selvmotsigende og ødeleggende for saken.

Kampen for lokalsykehusene skal vinnes. I november skal Stortinget gjøre et eventuelt vedtak om finansiering av fellessykehuset på Hjelset. Desto flere motstandere av dette på Stortinget, desto bedre. Blir det ikke noe vedtak om finansiering, så står vi tilbake med lokalsykehusene våre, og den våte drømmen som enkelte har om Hjelset er falt i grus.

Neste etappe er kampen for nedleggelse av helseforetaksmodellen, som er medisinsk-faglig, økonomisk og politisk konkurs. Også her trengs det politikere som vil ta denne kampen gjennom kommende stortingsperiode. Da kan vi vinne tilbake eiendomsretten over helsevesenet.

Rødt lover å ta denne kampen og stå støtt løpet ut!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags