Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker ei regjering som verdsetter lokal folkevilje

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det  har blitt gjennomført en kommunereform. Averøy, som alle andre, har svart ut denne. Averøyingene ønsket å fortsette som egen kommune. Det er ikke gratis, vi blir trukket 2,5 millioner i året for den beslutningen, penger som skulle vært brukt til helse, skole osv. i Averøy. Så sjølråderetten kommer med en prislapp.

Sist uke uttalte statsråd Per Sandberg, Frp, følgende i VG: Vi er ikke i mål ennå. Han sier at han ønsker å gå fra 354 kommuner til 160, og at han ikke utelukker bruk av tvang mot kommuner som ikke vil slå seg sammen.
Dette forteller meg to ting. Regjeringen ønsker å slå sammen ytterligere 194 av Norges kommuner, og den jobben starter de på i neste fireårsperiode. Og de er villige til å bruke tvang for å få det til.

Et av de bærende prinsippene i Norge, er demokratiet, altså folkeviljen. Folket velger sine politikere, og befolkningen har også rett til å bli hørt gjennom folkeavstemninger. Averøy er en mellomstor kommune med nesten 6.000 innbyggere. Den ble i år kåret som den beste på Nordmøre og nummer ni i fylket på NHO sitt kommunebarometer. NHO sin måling har mange grafer, men næringsliv og kommuneøkonomi er to av dem. Med andre ord, Averøy scorer høyt på begge disse. Det drives godt, og vi har styring på økonomien. Averøy har per i dag også lav arbeidsledighet, befolkningsvekst og økt næringsaktivitet.

Averøyingene vet dette. Og de har en mening om hvordan de ønsker kommunen deres skal se ut i fremtiden. Det er viktig at de får lov til det gjennom stemmeseddel og folkeavstemninger. Kommer dagen at de selv ønsker å bli en del av en større kommune, skal dette være deres eget valg. Og her kommer statsråd Sandbergs ord inn.

Jeg blir skremt når Sandberg uttaler at han skal slå sammen ytterligere 194 kommuner, og ikke går av veien for tvang. Dette strider mot det sterke prinsippet vi har i Norge om at folket skal bli hørt. Jeg fryser på ryggen av ordet tvang. Det gjelder i alle sammenhenger. Vi vet at mennesker fungerer dårlig under tvang. Det får ikke frem det beste i oss. Motviljen og motstanden øker, og det skaper et elendig utgangspunkt for gode løsninger.

Jeg ønsker meg derfor et regjeringsskifte. Med ei regjering som går for frivillighet, og som legger mer vekt på gulrøtter og positive incitamenter enn økonomisk straff og tvang.

Dette veier aller tyngst for meg når jeg går til stemmelokalet mandag og legger Arbeiderpartiet sin stemmeseddel i urnen. Jeg stemmer for valgfrihet, sjølråderett og for at de som har skoene på, selv skal få bestemme hvordan kommunen deres skal se ut.

Godt valg.

Kommentarer til denne saken