Gå til sidens hovedinnhold

Høyre/FrP svikter skole og eldre.

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skoleelevene våre, de eldre og de med ulike omsorgsbehov i kommunene våre er de som må betale hvis skattepolitikken sentralt får fortsette. Hittil har dagens regjering avverga de verste utslagene for kommuneøkonomien ved hjelp av rekordhøy bruk av oljepenger. Nå innrømmer Siv og Erna at dette ikke kan fortsette etter valget. Samtidig lover de titalls milliarder i nye skattekutt, noe som vil bety tilsvarende mindre til felleskassa. Fire nye år med Høyre/FrP- regjering vil derfor bli dramatisk for skole og eldreomsorg.

Jeg er en av 318 ordførere fra hele landet og fra ulike politiske partier som har skrevet under på oppropet "Varsko om eldreomsorg og skole". 23 av oss er fra Møre og Romsdal. Min ordførerkollega i Kristiansund, Kjell Nergaard, har også skrevet under. Men noen glimrer med sitt fravær. På denne lista finner vi ingen Høyre-ordførere, verken fra Møre og Romsdal eller landet forøvrig, -og det kan ikke skyldes tilfeldigheter. Jeg lurer på hva det skyldes. Oppropet har ingen partipolitisk slagside. Den skiller ikke mellom skattekutt og andre prioriteringer som kan konkurrere med kommuneøkonomien. Å skrive under oppropet handler kun å stå opp for egne innbyggere.

I dette oppropet ble de ulike politiske partiene sentralt utfordra. De fikk god tid på seg, og nå i sommer ble svarene lagt ut på Facebook- sida; " Ordføreroppropet for eldreomsorg og skole". Det var kun Høyre som ikke svarte på henvendelsen. FrP svarte, men ikke på spørsmålet om hva som vil skje med kommuneøkonomien etter valget. Forklaringa må være at de to partia står aleine om store skattekuttløfter. De vet at de ikke har penger til å garantere for eldreomsorg og skole i kommunene, og de velger derfor å ligge lavt.

Men på skatteløfter går de høyt på banen. FrP vil ta 12,3 milliarder fra kommunene ved å forby eiendomsskatt, - uten å gi noen form for statlig kompensasjon. Høyre vil fase ut  formueskatten. Faktum er at 8 av 10 formueskattekroner havner lokalt, og for kommunene i Møre og Romsdal er det snakk om hele 411 mill. kroner (2015). Det kan virke som om ikke Høyrepartiene sentralt ikke vet at det er kommunene som driver skolene og eldreomsorgen her i landet.

For Ap er skole, helse og eldre viktigere enn skattekutt til dem som har mest fra før. Budskapet er velkjent. Men alvoret er større enn noen gang.

Kommentarer til denne saken