«Verdensvalget»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerVi i Kirkens Nødhjelp er opptatt av at Stortingsvalget 11. september også er et verdensvalg, et valg som får følger for mennesker langt utenfor Norges grenser.

Norsk politikk får globale følger - på godt og vondt. Ingen må tro at Norge kan isolere seg fra de vidtrekkende konsekvensene av klimaendringer, fattigdom, ulikhet og krig. Ei heller at det vi gjør her ikke spiller noen rolle.

Det er nemlig sånn at våre stortingspolitikere, om de kommer fra Møre og Romsdal eller Oslo, tar valg som får påvirker menneskers liv helt andre steder i verden. Norsk politikk har globale konsekvenser, enten det gjelder oljefondets investeringer, klimapolitikken vi fører, hvordan vi forholder oss til skatteparadiser, eller hvilke regler som finnes for norske selskap i utlandet.

Utviklingspolitikk er mer enn bistand og humanitær hjelp. Og det er helt avgjørende at politikken trekker i samme retning, slik at det ene politikkområdet ikke slår det andre i hjel, eller at bistanden bare brukes til å rette opp skader som for eksempel uansvarlig våpeneksport forårsaker. Et åpenbart paradoks er at Norge selger militært materiell til den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen, og samtidig bidrar med humanitær støtte til de som rammes av krigen.

En ny stortingsperiode byr på nye muligheter og de viktigste målene er allerede klare. FNs bærekraftsmål staker ut kursen. Gjennom 17 mål er alle verdens land, også Norge, forpliktet til å utrydde fattigdom og sult, bekjempe global ulikhet, stoppe klimaendringene, sikre vann og gode sanitærforhold for alle – og mye mer. Alt dette skal skje innen 2030. Vi har tre stortingsperioder på oss. Det er ikke mye tid.

På begge sider av den politiske midtstreken finnes det partier som går til valg på mye god utviklingspolitikk for en mer rettferdig verden. Du kan dermed finne et parti som leverer uansett om du ønsker å stemme rødt, blått, gult eller grønt. Godt verdensvalg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags