De kreative skal spares bort

Illustrasjon: Anne Britt Meese

Illustrasjon: Anne Britt Meese Foto:

Av
DEL

Leserbrev
Fylkeskommunen vil spare bort praktisk-estetiske klasser i videregående skole over hele fylket. Det kan svi på pungen!

Kulturen er folkets og nasjonens sjel, men glem det for nå skal jeg snakke mest penger. Vi skal nemlig inn i politikken! Jeg vil hevde at skapende mennesker genererer penger. Mon tro hvor mange mennesker som opp i gjennom tidene har vært sysselsatt med utgangspunkt i de kreative produktene til Edvard Munch og Henrik Ibsen. Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal sto for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som ble delt ut under Innovasjonskraft 2018. Disse flinke produktdesignerne popper ikke ut av intet. De må utdannes. Heretter må vi kanskje ut av fylket for å rekruttere flinke oppfinnere, men vil fylket vårt være attraktivt nok?

Møre og Romsdal ville vært fattigere (inkludér gjerne i sjelen også) uten dem som underholder oss i operaen, på konsertlokalene og på teateret. Kor- og korpsdirigenter, kulturskolelærere, scenekunstnere som bidrar på lokale revyoppsetninger er svært viktige for våre liv fordi de gir oss lov til å «gjøre selv». Men kulturutøvere må utdannes. På videregående gis anledningen til å oppdage evner, spisse interesser og få en seriøs opplæring før høyere utdanning skal velges. Nå vil politikerne spare og de vil de legge ned klasser som Kunst, design og arkitektur, Musikk, dans og drama og Medier og kommunikasjon over hele fylket.

Vi finner mange arbeidsplasser i Kristiansundsoperaen og på Teateret vårt. Hvem skal stå foran og bak scenen i den nye operaen i Kristiansund om ikke nåværende og tidligere elever fra Kunst, Design og Arkitektur og Musikk, Dans og Drama? Vi finner dem i orkestergraven, vi ser dem danse på scenen, og bak sceneteppet skaper de magiske kulisser og syr fabelaktige kostymer som tar tankene våre til fjerne steder og hemmelige rom. Hva har dere tenkt å gjøre med disse menneskene? Ansette dem i statlige bedrifter og la dem resirkulere skattepenger?

Vi trenger ikke bare stat- og kommuneansatte, akademikere og bedriftsdirektører. Det blir stusslig for kultursjefen å lede - hva? Det blir nok litt traurig for teatersjefen også, vanskelig å skaffe gode folk og vanskelig å selge billetter? Mennesker trenger kultur og dannelse. Før i tiden snakket man om dannelsesreiser, men Møre og Romsdal blir nok ikke noe mønsterfylke på dette området. Jazzfestivalen i Molde er et forbilde i kreativitet og skaperlyst og Moldes næringsliv skor seg godt på den og turistene. Det er de skapende som skapte festivalen og ga jobb til så mange mennesker. Det er de som skaffer penger i kassa!

Fylkeskommunen bruker uttrykk som å «slå sammen fagtilbud». Det vil si at de mener at 15-åringene kan flytte hjemmefra på hybel i en fremmed by for å det fagtilbudet de har mest lyst på. Dette er å unndra seg ansvarlighet for konsekvensene av nedskjæringene. De fleste av våre 10-klassinger (også mor og far) vil oppleve dette som altfor skummelt og ungdommer ender opp med å velge fag de er bare halvveis interessert i. Jeg vil minne om et av skoleverket sine pedagogiske fyrtårn: Hvis elevene er motiverte, vil de oppleve mestring. Med andre ord, hvis vi ikke får lære og utvikle oss i de yrkene vi ønsker, vil vi oppleve dårligere mestring. Hva blir konsekvensene av det, utbrenthet, arbeidsløshet, depresjoner, Naving?

Å få være kreativ vekker lysten til å utforske nye tanker og intellektuelle dimensjoner. Alle fag i skolen (og livet selv) har nytte av det. Vi skylder unge mennesker som har skapende evner å få et tilbud og det kan bli dyrt for fylket å ikke lage rom for kreative nytenkere og gründere. Folk som setter i gang nye arbeidsplasser. Har vi råd til å miste produktdesignere og arkitekter? Det kan være mange skattepenger i patenter må vite, for ikke å snakke om alle skattepengene en arkitektgjerning kan generere!

En viktig effekt «kreatører» danner, er fritidssysler for hvermannsen. Kor og revyer er gode eksempler. De gjør oss litt mer lykkelige i hverdagen fordi det er moro å holde på selv og ikke bare være passive mottakere av underholdning. Kan det tenkes at denne hverdagslykken smitter av på hverdagsjobben? For dere som teller penger, kan dere tenke at fornøyde mennesker yter bedre i jobben og produserer mer?

Vi kan ikke akseptere at fylkets ungdommer blir fratatt muligheten til å bli kjent med, og utvikle sine skapende evner. Er det egentlig lov? Nedskjæringer i praktisk-estetiske fag er stikk i strid med det regjeringa la fram i sin strategi «Skaperglede, engasjement og utforskertrang.» i august i år. – Vi vil legge til rette for mer praktisk læring i fagene musikk, kunst og handverk, kroppsøving, og mat og helse. Vi vil stimulere kreative læringsformer, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Det er ikke menneskekunnskap eller pedagogisk innsikt som står bak forslaget om å legge ned de fleste praktisk-estetiske klassene i fylket, det er heller ikke langsiktig økonomisk forståelse. Forskning (den er ikke en gang helt ny) forteller at det å få utnytte og utvikle sin kreativitet utvikler hjernens kapasitet.

Jeg unner alle en godt utviklet hjerne - også politikerne.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags