Ungdomsfester krever kjipe foreldre

Randi Hagen Eriksrud

Randi Hagen Eriksrud Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I helgen stanset politiet en ungdomsfest i en leilighet i Kristiansund. Det var mellom 20 og 30 deltakere. Mange av dem mindreårige og mange overstadig beruset. Nå oppfordrer politiet foreldre til å følge bedre med.

Det viktigste verktøyet mot ungdomsfyll, er kjipe foreldre.

Forskning viser at ungdom hører på foreldrene sine når det kommer til alkohol. Og tenåringer som har foreldre som har klare avtaler og regler rundt alkohol, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler.

Farlig ungdomsfyll

Ungdom og alkohol er en risikabel kombinasjon, og ungdomsfylla er farlig. Vold, uønsket sex og uønsket spredning av innhold i sosiale medier er utfordringer som forsterkes av alkohol. Det samme gjelder forsøk av andre rusmidler. Svært få ungdommer har for eksempel brukt hasj eller marihuana, uten å være påvirket av alkohol.

Nå er i tillegg koronaviruset en risikofaktor. Alkohol gjør at ungdommen mister hemninger. Det er lettere å glippe på etablerte smittevernregler som håndvask og avstand til andre. I tillegg øker risikoen for atferd som er direkte smittefremmende, som tett kroppskontakt og drikking fra samme flaske.

Tør og vær kjip

Når det gjelder ungdom og alkohol er en kjip forelder en god forelder. Etter helgen bør foreldre i Kristiansund ta en prat med ungdommen sin, og tørre å være kjip!

Tips til hva du som ungdomsforelder kan gjøre:

  • Sett tydelige grenser både for alkohol og sosiale sammenkomster. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.
  • Snakk med ungdommen din om sammenhengen mellom fester, menneskemengder og smittespredning.
  • Tilby deg å kjøre og hente når ungdommen skal ut, slik at du vet hvor ungdommen er, og hvem de er sammen med.
  • Snakk med andre foreldre, bli enige om felles regler, og vær på tilbudssiden for å bidra til aktiviteter som ivaretar smittevernhensynene, samtidig som de engasjerer ungdommen.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken