Skuffende av Tidens Krav om kjøtt

Carl Johansen er gruppeleder for MDG på fylkestinget.

Carl Johansen er gruppeleder for MDG på fylkestinget. Foto:

Av
DEL

LeserbrevNår temaet er å spise mindre kjøtt, mister selv de beste besinnelsen. Det var tydelig i lørdagens lederartikkel «Kjøttskam i by og land».

«Kjøttskam» er – som «flyskam» – et begrep som er funnet opp av og kun brukes av mediene, fordi det generer flere lesere og klikk. Likevel tilskrives disse begrepene hele tida MDG. Det er uredelig.

Det er særdeles godt dokumentert at den mengden kjøtt vi spiser i Vesten er noe av det som påvirker natur og klima aller mest i negativ retning. Derfor er det å spise mindre kjøtt fornuftig. Det betyr ikke at vi skal slutte å produsere og spise kjøtt i Norge. Tvert imot er den norske modellen med kjøttproduksjon basert på utmarksbeite en del av løsningen. Gris, kylling og oppdrettslaks fostret opp på soya fra Brasil er det ikke.

At bygdene våre er i ferd med å gro igjen, skyldes ikke lavere kjøttinntak. Vi har aldri spist så mye kjøtt som nå, og vi har aldri hatt så lite matjord. Bare de siste 10 åra har Møre og Romsdal mistet 10 % av matjorda. Det er dramatisk. Årsakene er sentralisering, en intensivering av landbruket som er dårlig for både mennesker, husdyra og miljøet, og at vi ikke er villige til å betale det maten koster.

Klisjeen om at det er Grünerløkka mot resten av landet, er blitt skikkelig sliten nå. Men ikke for Tidens Krav, som ivrig gjenforteller denne myten som om de hadde funnet på den selv. Virkeligheten er at MDG er i ferd med å befeste seg som et distriktsparti over hele landet, noe årets valg tydelig viste.

Og Senterpartiet er det partiet MDG samarbeider med i flest kommunestyrer etter valget. Så får det heller være at Sp-strategene i Oslo (!) bruker MDG som hovedmotstander, fordi de er engstelige for at folk faktisk kan komme til å like distrikts- og landbrukspolitikken vår.

Det er synd at de får så god hjelp av Tidens Krav.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags