– Tar gjerne en debatt, men ikke på bakgrunn av udokumenterte påstander

Rektor ved Fagskolen i Kristiansund, Marit Bjerkestrand.

Rektor ved Fagskolen i Kristiansund, Marit Bjerkestrand. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tilsvar til innlegg lørdag 16.mai 2020: «Særlig detaljstyrt stilling» v/ Helle C.Nyhuus og Mathias Sandulescu hhv. 1.nestleder i Norsk lektorlag og nestleder i Norsk Lektorlag i Møre og Romsdal

Jeg er rektor ved Kristiansund videregående skole og Fagskolen i Kristiansund, vi kaller oss gjerne for en 10 % skole. Med sine 180 pedagoger har de to skolene ca. 10 % av ansatte pedagoger i Møre og Romsdal fylkeskommune. I dette svaret viser jeg til de pedagogene jeg er rektor for.
Jeg er helt enig med Norsk Lektorlag i at pedagogene gjorde en fantastisk innsats da skolene ble stengt 13. mars 2020. I løpet av et par dager evnet pedagogene å legge om på sin undervisning, jeg er både imponert og stolt over deres evne til omstilling og deres endringskompetanse. I motsetning til Norsk Lektorlaget tror jeg at de evnet dette ikke fordi de jobber i selvstendige stillinger, men at pedagogene har utviklet en delingskultur, et pedagogisk fellesskap. Dette kan jeg som rektor dokumentere ved å se hvordan pedagogene samarbeider og deler erfaringer og undervisningsopplegg i blant annet its-learning og Teams.

I innlegget benyttes det ikke kildehenvisninger. Våre elever lærer at det alltid skal være med henvisninger til forskning og kilder, når de kommer med påstander av den type som Norsk Lektorlag kommer med i sitt innlegg. Jeg er enig i at læreryrket krever evne til selvstendighet og raske beslutninger. Hvilke kilder henviser dere til når dere påstår at med detaljstyring forsvinner evnen til selvstendighet?
Dere påstår at rektors ledergruppe eser ut, særlig i videregående skole. Hvor finner dere evidens for denne påstanden? Ved Kristiansund videregående skole og Fagskolen i Kristiansund stemmer ikke dette. Det siste året har vi redusert en hel lederstilling (100 %). Jeg kan dokumentere reduksjon i lederstillinger også for tidligere år.
Jeg kjenner meg ikke igjen i påstanden om at lærere betaler programmer selv, det er en ikke ønsket utvikling fra min side. Ansatte ved fylkeskommunale skoler betaler ikke mobiltelefoner og bredbånd selv. Det er en grunnpakke som er gratis. Ved mine skoler er alle ansatte omfattet av ordningen med gratis mobil og bredbånd i arbeidstiden. Det er en mulighet for å kjøpe seg opp, både i type mobil og i bredbånd hvis man ønsker å gjøre dette. Så langt har jeg ikke funnet billigere måter å bekoste dette på enn via fylkeskommunens avtaler. Pedagoger har også en mulighet for å få tilgang til andre programmer enn det som den enkelte PC har som standardprogrammer. Det er en egen «plukkliste», som pedagogene får tilgang til via skoleeiers intranett.
Dere påstår at metodefriheten utfordres ved å sende store summer til NDLA. NDLA (Nasjonal digital læringsarena) er et godt og mangfoldig hjelpemiddel hvor pedagoger finner både tips og konkrete forslag til sin undervisning, det er fremdeles metodefrihet.
Jeg ser heller ingen feil i at alle vi som jobber i videregående skole forsøker å gjøre våre skoler «bedre enn før». Både mine kollegaer (220 ansatte ved Kristiansund videregående skole og Fagskolen i Kristiansund) og jeg jobber hver dag for at vår undervisning skal bli bedre og bedre og tilrettelegges og tilpasses den enkelte elev/ student. Dette har vi evidens på at vi lykkes med. Vi har Elevundersøkelsen, undervisningsevaluering, fagsamtaler og også tall for hvor mange elever som gjennomfører og fullfører på normert tid. Disse tallene er offentlige men kan ikke sammenlignes direkte fra skole til skole, det må også tas hensyn til ble levekårsstatistikker.

Jeg ønsker velkommen en debatt om den måten vi i organiserer undervisning og opplæring på i Norge. Men debatten kan ikke være på bakgrunn av udokumenterte påstander enten påstandene kommer fra Norsk Lektorlag eller andre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken