Høyre, Ap og Asbjørn Jordahl

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerAlt Asbjørn Jordahl skriver i et innlegg under tittelen «Fellessykehuset er Høyres verk», er korrekt, men ikke tittelen. Det var Ap som styrte byen da vedtaket ble tatt og har halvparten av «æren». Det er riktig at Arnt Wærnes – som kom fra KrF til Høyre – var den første som lanserte fellessykehus da han ble første styreleder i Helse Nordmøre og Romsdal i 2002. Derfor ble han styreleder bare noen måneder.

Sykehussaken var årsaken til at jeg meldte meg ut av Høyre etter nominasjonsmøtet for kommune- og fylkestingsvalget i 2007. Wærnes var da leder i Kristiansund Høyre og fikk meg erstattet med sin sekretær, støttet av Molde-delegasjonen med høyreordfører Jan Petter Hammerø i spissen. Daværende ordfører i Kristiansund Dagfinn Ripnes ble nærmest hudflettet av Hammerø for at han støttet mitt kandidatur.

Jeg meldte meg inn i FrP. Dessverre ble sykehussaken vanskelig også der. Vi i Kristiansund fikk trussel om eksklusjon hvis vi fortsatte å gå mot  fellessykehus i Molde. På et felles fylkesmøte på Vestnes i november i fjor, tok jeg opp trusselen og meddelte at jeg kom til å fortsette å skrive og argumentere for sykehus både i Molde og i Kristiansund, så prosessen med eksklusjon kunne settes i gang. Det har ikke skjedd. Eksklusjon har derimot rammet to FrP-bystyremedlemmer i Kristiansund. 

Ap og Høyre må dele skylden broderlig for at partiene i fylkestinget, Orkidé (alle kommunene på Nordmøre) og styret i Helse Midt-Norge gikk inn for fellessykehus. Til og med Kom Vekst i Kristiansund og noen av legene.

Jordahl har helt rett når han karakteriserer dette som å være inne i en tåke av naivitet. Naiviteten består i at alle trodde Storbakken ville bli valgt, bortsett fra Molde, som visste at Oppdøl ville bli valgt. Dette går jo tydelig fram av Helse Midt-Norges «Strategi 2020», presentert i 2010 av direktør Daniel Haga.

Molde leste dokumentene og bestillingsverkene av utredninger grundig. Det hadde ikke Kristiansund bystyre gjort. Jeg sa til daværende ordfører i byen før Stortingsvalget i 2013 at Erna fosset fram på meningsmålingene. Hvis det ble regjeringsskifte, ville lokalisasjonen for fellessykehuset bli Molde. Det var jo bare én Ap-kommune i Romsdal (Aukra), mens det bare var én  høyrekommune på Nordmøre (Eide). Lokalisasjonsvalget ville dermed bli politisk. Da svarte ordføreren meg lakonisk: «Jeg tror jeg vet mer om dette enn deg».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags