Sykehusdebatten - hvilken vei går det?

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevSom jeg har skrevet før, så har jeg vært innom våre sykehus den siste tid. Du får en del erfaring som du ikke forventet. Jeg møtte opp på legesenteret i Surnadal og ble sendt til sykehuset på Orkanger. Jeg spurte om å få til Kristiansund, men det kunne jeg ikke få, for der var det ikke bløtvevskirurgi (mistanke om blindtarm) - alt slikt var overført til Molde.  Ved mottakelsen på Orkanger var det overfylt slik at det låg fem personer i gangen, så når du skulle videre måtte du gå forbi disse som låg på utstilling. Uverdig etter mitt syn, likedan på avdelinga låg en person i korridoren til utstilling for alle som gjekk forbi

Jeg kom på operasjonsstuen (nyrestein), og der var seks personer som var rundt meg, og skulle legge inn dren, slik at væsken fra den ene nyren rant ned i blæra og nyren ikke ble skadet.

Under denne operasjonen sa legen: Hadde vi hatt rett utstyr nå, kunne vi kjørt det inn og knust nyresteinen og sugd den ut- men du må til St. Olav for å gjøre det. Det kan hende det er jeg som gjør det der også.

Så da må jeg gjennom ny operasjon, én operasjonsstue opptatt i 1,5 -2 timer - seks personer som var rundt meg inkludert lege - så skal operasjonsstua rengjøres til ny pasient. Ikke rart det blir kostbart og lange ventelister i helsevesenet når det er slik at dem må gjøre «samme» ting flere ganger, i motsetning til om de hadde hatt utstyret på Orkanger og Kristiansund, og kunne blitt ferdig med alt i samme operasjon. Nå må jeg gå og være forsiktig pga drenet og være sjukemeldt. (men så må jeg skryte av alle, både ambulansepersonellet og alle på sykehuset for en omsorgsfull behandling)

Mange ser jeg, sier at sykehussaken på Nordmøre- Romsdal bør legges død. Jeg mener alle politikkere bør sette seg mere inn i saken og engasjere seg mere for husk: Dagens sykehus i Molde og Kristiansund skal etter planen legges ned, så skal det bygges et nytt på Hjelset, som er «mindre» enn dagens i Molde. Sykehuset og akutten på Orkanger er også usikker. Ved St. Olav er det overfylt. Hvor vil de gjøre av oss som blir syke og trenger sykehusbehandling? Etter min kjennskap om sykehusene så trenger vi kapasiteten som er i dag ved Molde, Kristiansund og Orkdal sykehus- og at alle tre sykehusene har fullverdig akutt, traumeteam og kirurgi mm. Vi må alle arbeide for at dagens sykehus beholdes, renoveres og moderniseres, utstyr oppgraderes og moderniseres osv. Vi trenger kapasiteten. Helse-Norge får for lite penger til å opprettholde et forsvarlig tilbud. Det er ikke tallknuserne i departementene og hovedsetet for Helse midt som vet best - det er innbyggerne som skal føle seg trygge. Er det for mange byråkrater og kontorister i Helse Midt/Helse Møre og Romsdal? I forhold til dem som skal behandle pasientene? Hva koster det slik de gjør i dag, kjører pasientene fra sykehus til sykehus i Møre og Romsdal?

Hører også at alt skal ROS-analyseres ved sykehusene, men så når de som er på "gulvet" setter ting på rødt, blir de bedt om å endre det av byråkrater til gult, for er det på rødt krever det tiltak øyeblikkelig, som koster penger. Så hva er da vits med å bruk energi på slike analyser når det manipuleres osv. Det er for seint når sykehusene er nedlagt og kapasiteten er redusert.  Har ikke penger til oppussing, reparasjoner og vedlikehold av dagens sykehus og kvalitet- det er ikke akseptabelt.  No må folket stille til opprør mot dem som styrer og tjener millioner uten dem trenger å ta ansvar.

Det må bli et større fokus på pasienten og behandling av pasientene, hvordan pasienten har det under sykehusopphold mm- slutt bare å se kroner og ører.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags