Svar på innlegg av Per Tore Teksum

Av
DEL

LeserbrevJeg lurer litt på når denne eiendomsutvikleren var så uheldig at han tok omveien via Kristiansund og Molde. Var det etter en mislykket forretningsreise til Trondheim, en regntung dag med sørvest kuling midt under koronakrisen? Det kan nesten virke slik.

Så lurer jeg på hvem er denne karen fra Innlandet egentlig er, altså ikke Tahiti, men regionen. Overraskende nok har han fasiten på hva som er pent og stygt, hva som er god estetikk og arkitektur og utvikling av bysamfunn generelt.

Jeg er vanligvis en som gjerne tar kritikk så lenge den er konstruktiv og lærerik, så min første innskytelse etter å ha lest innlegget var; er det virkelig så ille?

Dette må jeg sjekke, så jeg satte meg i bilen og tok turen inn til sentrum på en forholdsvis grå søndag formiddag, det var oppholdsvær, men utrygt, 12° -13° og med en litt sur bris fra vest, en helt litt typisk julidag her i byen. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg ikke ofte frekventerer sentrum i Kristiansund, så jeg måtte nesten oppdatere meg litt.

Først kjørte jeg rundt i alle gatene “downtown” for å sjekke for gråpapir.. Hmm 12 – 15 lokaler, ikke bra tenkte jeg, men samtidig vet jeg at det er planer for noen av dem. Det var jo ikke så ille, butikkdøden har vi jo hørt er ett nasjonalt problem med tanke på netthandel, og akkurat det tror jeg ikke kommunene kan gjøre så mye med. Denne utviklingen er nok dessverre selvforsterkende, og jeg tror ikke, uansett hva vi gjør, at det kan reverseres.

Det betyr at bysentrum etter hvert vil måtte tilby noe annet enn handel. Da må det tilrettelegges for boliger, rekreasjon og opplevelser for å få mennesker til å oppholde seg der. Akkurat det mener jeg Kristiansund kommune har forstått og faktisk er på vei mot.

Så til disse litt merkelige utsagn fra denne allviteren fra Ringsaker.

"Intet liv ...

Hotellet vårt lå like ved kjøpesentret, som hadde døde fasader mot både byens hovedgate inne i byen og mot havnegata.”

Det for stå for hans regning, han vet jo ikke bedre. Han vet tydeligvis ikke hvordan det så ut etter gjenreisningen, senteret har jo gjenbrukt alle fasader, til og med det gamle meieriet.

"Tomme vinduer på gateplan midt i sentrum – både i og utenfor gågata..."..

Og det er noe som naturligvis ikke eksisterer i Hamar, Lillehammer eller Gjøvik eller ett hvilket som helst annet bysentrum i landet.

"Norges dårligst drevne Kiwi-forretning. At den samme forretningen har flere skilt enn noen annen Kiwi i Norge, hjelper ikke når det du møter inne i forretningen er helt……….".

Skal ikke argumentere for at det er Norges best drevne eller mest innbydende, men jeg har faktisk opplevd ganske mange butikker hvor jeg har snudde i døren rundt om i landet, så akkurat det får andre svare for.

"Ugress og dårlig stell på fortau, i gater og i parker".

Har du hørt noe så dumt. Ugress er akkurat det det er - ugress. Det har dessverre en tendens til å dukke opp når som helst og hvor som helst. Jeg regner med Teksum har heltidsansatte vaktmestere på alle sine eiendommer som bruker all sin tid på å luke ugress hver dag for å få bukt med denne vederstyggeligheten.

Når det er sagt har vi i Kristiansund en etat som får alt for lite oppmerksomhet, parketaten gjør en glimrende jobb, med de begrensede ressursene de får tildelt.

"Skilt og stolper på skakke, i ulage og ikke oppdatert".

Hva Teksum vet om oppdatering er vanskelig å si etter at han tilbrakte ett helt døgn i byen. At noen er skakke og i ulage – kan det være en bilist har vært uheldig og kommet borti de?

"Kommunale bygg inkl. rådhuset og operabygget som preger bybildet – ikke til glede – men til tristesse både når det gjelder arkitektur, plassering og drift".

Javel, hvilken tidsalder er det da godeste Teksum ønsker seg? Rådhuset, en del av gjenreisningsbyen stod ferdig i 1953, Festiviteten i 1914, jeg greier rett og slett ikke å ta mannen alvorlig. Hvor vil du, skal alt være anno 2020? Merkelig at du ikke nevnte “Rica”-området. Byens skamplett, skulle aldri vært bygd slik det framstår i dag.

Men Rådhusplassen, som var bra etter oppgraderingen trenger litt omtanke og stell med tanke på blomsterbed. (men det kommer nok regner jeg med)

Ei havnegate og havnefront som er død og forlatt uten liv. Vi er klar over at byen har levd med opp- og nedturer, men i 2020 klarer alle å gjøre bedre, hvis de vil.

Selvfølgelig vil vi, men som i innledningen, jeg tok meg en tur i dag, en søndag formiddag, og vet du hva jeg fant, mye folk til tross for korona. Skonnerten Ideal lå til havn- men det vet sikkert ikke en fra Innlandet hva er.

"Restaurant- og bardrivere som ikke bryr seg om kvalitet – du tygger ikke tyggegummi som servitør på byens beste fiskerestaurant som eksempel".

Har du hørt noe så usaklig. Jeg var så uheldig at jeg måtte en tur til Østlandet under den verste koronatiden og måtte overnatte på et hotell ett sted på vei hjem. Der jeg overnattet måtte jeg selvfølgelig få meg noe mat, så jeg bestilte en treretters middag, Jeg stod over desserten da jeg dessverre ble kvalm av å bli servert av en servitør med skitt under neglene. Hallo, har dette noe som helst med byen å gjøre?

"Tverrforbindelsene i sentrum er stengt – sikkert pga økonomi. Havna er da ikke lenger knyttet til byen".

Ehh, du har hørt det er noe som går - visstnok over hele verden. Korona tror jeg de kaller det. Du glemte å nevne at sundbåten faktisk er gratis og ett av verdens eldste kollektivsamband.

Nei, slike innspill klarer vi å leve med. Noen vil alltid ha en dårlig dag. Selvfølgelig kan ting bli bedre, men vi greier ikke å hindre en utvikling av samfunnet som fører til endringer, slik har det alltid vært og slik vil det alltid være.

Smak og behag er som baken – delt. Naboen maler huset rødt og du grønt - hva er penest?

Men alle kan bidra til at ting blir bedre. Det skal ikke være nødvendig at gjengen fra “Hold byen ren” må sope sammen sneiper på Nordlandskaia – sneipene skulle aldri ha vært der. Slik er det også med mye annet.

Per Tore Teksum , du får holde deg til Innlandet og Burkina Faso, langs kysten i Norge har du ingen troverdighet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags