Kutt i lærlingplasser

Av
DEL

LeserbrevDen 21. mars 2019 skriver Tidens Krav ved Trond Hasselø artikkelen «Fikk sjokkbeskjed:- De ødelegger for seg selv.»

Jeg kunne ikke vært mer enig i VG2- elevene ved Helsearbeiderfaget og Barn- og ungdomsarbeiderfaget på Kristiansund Videregående Skole. I fjor var jeg selv elev på linjen Helsearbeiderfag, og det var aldri i min villeste fantasi at Kristiansund kommune ikke hadde nok midler til flere lærlinger.

Det står at Kristiansund har 30 aktive lærlingkontrakter, og da tenker jeg med en gang at de ikke har disponert midlene og lærlingkontraktene godt nok. For all del det er kjempebra at det er så mange lærlinger, men da burde det vært tatt inn færre i fjor så dette ikke går ut over et helt årskull. Jeg husker at det var kamp om plassene også i fjor innenfor de samme fagene, men da syntes jeg man fortsatt må følge at det skal være ti 1.-årslærlinger og ti 2.-årslærlinger per år!

Kristiansund kommune bruker mye penger når det gjelder bruk av vikarbyrå (10,6 mill.) Når bystyret heller ikke bruker penger på lærlinger, som senere skal inn i denne bransjen kommer ikke tallene til å se noe bedre ut om noen år. Og det er nettopp helse- og omsorgssektoren som er hardt rammet av vikarbyråene. Når kommunen sier NEI til elevene som vil være lærlinger i Kristiansund kan det føre til at disse ungdommene, heller ikke senere blir å se i arbeidslivet i kommunen og man derfor blir nødt til å leie inn vikarbyråer senere år. 

Det står i artikkelen at mange av elevene leter etter lærlingplasser andre plasser, både i og utenfor fylket vårt. Kanskje dette er ungdommer som får plass i Trondheim, Frøya eller på Ørlandet. Så de til og med flytter ut fra fylket vårt. Man ser at mange av elevene er jenter. Møre og Romsdal har et problem med at kvinner ikke kommer tilbake til fylket vårt etter endt utdanning. Når en av byene i fylket ikke tar inn lærlinger, hvilke signaler sender det til ungdommene våre? 

Jeg lurer også på hvilke signaler vi sender til ungdommer som ikke er fra Kristiansund, og søker videregående skole i byen. Takker vi nei til lærlinger nå, kan det også føre til mindre søkere ved skolene våre!

Kjære bystyre, vi kommer til å mangle denne typen arbeidskraft om man tenker langsiktig på dette. Hør på ungdommen, for dere ødelegger først og fremst for ungdommen og dermed for dere selv!
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags