Bruk Skiensmodellen mot arbeidslivskriminalitet

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Riksrevisjonen avdekker svak innsats mot sosial dumping og arbeidsmiljøkriminalitet.
Offentlige virksomheter er ikke flinke til å etterleve regelverket som skal forhindre sosial dumping ved egne anskaffelser.  De mangler rutiner og systemer som kan sikre bedre etterlevelse av forskriftskravene.  I rapporten «Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes arbeid mot sosial dumping ved offentlige anskaffelser» påpeker Riksrevisjonen at det offentlige har et særlig ansvar for å forebygge og hindre sosial dumping. Offentlig sektor skal medvirke til at utenlandske arbeidstakere ikke blir utnyttet på det norske arbeidsmarkedet, og sikre at lønn og andre arbeidsvilkår er i samsvar med minimumsvilkårene i tariffavtaler og allmenngjøringsforskrifter.
I 2014 innførte Skien kommune en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen. Den har vist seg å være et godt virkemiddel i kampen for å forhindre sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Modellen adopteres nå av stadig flere kommuner. Hensikten med modellen er å sørge for gode arbeidsforhold i anbudsbedrifter. Viktige punkter er at bedriftene må ha lærlinger, HMS, faste ansettelser og krav til fagbrev.
Et annet viktig punkt er kravet om at man som hovedregel kun har lov til å ha ett underledd i leverandørkjeden. Offentlig sektor handler inn varer, tjenester og nybygg for godt over 400 milliarder årlig. Derfor er det nødvendig å ha god kontroll over hele kontraktskjeden. Selv om modellen ble utviklet i samarbeid mellom Fellesforbundet og byggebransjen i Skien, legger den også opp til å omfatte varer og tjenester der det passer. 
Modellen bør også gjelde for alle anskaffelser fra eksterne leverandører. Vi er i en global økonomi med press på arbeidsvilkår, og trenger like mye kontroll over kjørereglene her. Det handler om å hegne om den norske modellen, og der er Skiensmodellen et godt virkemiddel.  Kommunene bør derfor gjøre som Skien og stille krav til anbudsreglene for å sile ut useriøse aktører.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags