Vindmølledebatten – noen kommentarer og oppklaringer

Vindparken på Smøla

Vindparken på Smøla Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg hører og leser at mange hytteeiere føler seg sviktet av vertskommunen nå som det er snakk om vindmøller. Er vi virkelig nødt til å være kun én type kommune? Enten eller, hyttekommune eller vindkraftkommune?

Etter min mening så er det mulig at hytter og vindparker går hånd i hånd. Se over til Smøla. Jeg gjør det, selv om mange mener at det ikke er riktig å sammenlikne Skardsøya og Smøla. Ja, Skardsøya er en god del mindre enn Smøla, men vindmøller er nå en gang vindmøller. Det sies, spesielt på Facebook, at en vesentlig del av hytteeierne i Aure kommune kommer til å slutte å bruke hyttene sine like mye som før, for hyttekommune og vindkraftkommune passer absolutt ikke sammen.

Lekemøller

Smøla har aldri vært en hyttekommune i samme skala som Aure, men det er mye vekst i hyttetomter, hytter og overnattingsplasser der. Nei, jeg sier ikke at det er på grunn av vindparken, men på tross av den. Smøla er ei flat øy, du ser vindmøllene fra store deler av øya, men likevel er Smøla stor på turisme. Og store deler av turistene drar en tur innom vindparken når de er der, det vil si at vindparken nesten har blitt en turistattraksjon. Men igjen, jeg kan vel ikke sammenlikne Smølamøllene med dem som er planlagt her på Skardsøya, for Smølamøllene er jo bare «lekemøllene» i forhold.

Det skrives flere plasser trusler om at hyttefolkene ikke kommer til å legge igjen en krone på lokalbutikkene i Aure, om folkeavstemningen går feil vei i forhold til hva de ønsker. Altså et flertall for «ja». Men, er det riktig? Skal virkelig lokalbutikkene få lide om det eventuelt blir et positivt utfall på folkeavstemningen? Det syns jeg i så fall er barnslig oppførsel av godt voksne folk.

Å ha en hytte er en gode for dem som har det, det er absolutt ikke alle som har mulighet og råd til det. Men når du velger å bygge hytte i en kommune, betyr det ikke automatisk at du skal få bestemme hva som skjer i den kommunen. Det er vi fastboende her som har behov for barnehageplasser, skoler, legetilbud, sykehjemsplasser og arbeidsplasser. Jeg mener det er vi som skal få bestemme.

Hjertelig velkommen

Jeg har selv snakket med flere hytteeiere, og flere av dem sier det er vårt valg. De er her kun på besøk. Misforstå meg rett, jeg har ingenting imot hyttefolk, tvert imot så har jeg mange hytter og hytteeiere i rundt meg, som jeg er veldig glad i. Og ønsker de hjertelig velkommen til kommunen vår. Jeg mener at vi skal ta vare på hyttefolket vårt, men vi skal også ta vare på våre fastboende.

Jeg personlig mener at det er nødt til å skje ting i Aure. Vi er nødt til å utvikle ny næringsvirksomhet. Vi har behov for mer strøm. Og jeg mener vi har råd til å ofre litt. Vi som alle andre. Nei, vi redder ikke verden, men vi gjør vår del. Og det gjør meg ikke uintelligent, dum, uvitende og til et dårligere menneske av den grunn.

Jeg trekke fram et enkelt innlegg skrevet på «Nei til vindkraftverk i Aure»-siden på Facebook. Dette innlegget ble skrevet onsdag 21. august, og der står det: «På Vikna derimot er avstanden til boliger og hytter en helt annen. Til tross for dette – de som bor nærmest vindmøllene på Ytre Vikna hevder dog at støyen er en helsemessig belastning – og i tillegg blender vindturbinene for sola og skaper stor irritasjon og frustrasjon.

Kun det negative

For det andre ble Vikna kommune forespeilet 4–6 årsverk til driften og 12–13 mill. i årlige inntekter. Faktum etter 5 år er knappe 3 årsverk og 1.8 mill. til kommunekassen! Jeg har lest de samme påstandene flere ganger tidligere i andre innlegg og kommentarer, og vil si noe angående dette.

For det første, det ovennevnte Facebookinnlegget har også blitt kommentert av to andre med bosted eller hytte i nærheten av vindparken på Vikna. De skriver følgende: «Har hytte i nærheten, men de skjemmer ingen. Hører susen ja, men det går ikke utover noe», svarer den ene.

Den andre skriver: «Går veldig bra å bo 250 meter unna ei vindmølle». Dette viser at det er stor uenighet i hvordan personer opplever et vindkraftverk. Noen merker ikke noe spesielt, andre gjør kanskje det. Det jeg vil fram til her er at, som med andre ting, det kommer an på øyet som ser. Ofte er det kun det negative som blir delt og fortalt om på gruppene på Facebook, men det finnes også andre sider av saken.

For det andre, det refereres til at Vikna kommune får mindre inntekter enn forespeilet. Dette er direkte feil. Ja, Vikna kommune ble forespeilet 10–13 mill. i årlige inntekter forutsatt full utbygging på 2,5 mrd. av gitte konsesjoner. Per nå er det kun bygd ut 17 vindmøller til en utbyggingskostnad på 450 mill. Og kommunen mottar 1,8 millioner i inntekt, noe som er i tråd med det som er forespeilet.

Flere sider av samme sak

Jeg tok en telefon til Vikna kommune her om dagen, og dette er bekreftet av sentrale personer i administrasjonen. De påpeker også at det er lite misnøye blant innbyggerne, de aller fleste er positive. Veiene blir brukt mye og det er bygd en visningshytte i glass på den høyeste toppen, med kokemuligheter, som er veldig populær. Omtrent 8–10 tusen besøkende hvert år. Det er rett og slett fredelig. Poenget mitt med dette er å vise at det finnes flere sider av samme sak, og at man ikke kan ta informasjon ut av sammenheng uten å vite hele historien.

Det antydes ofte at det er Ja-siden som skaper splid i kommunen. Det vil jeg si er feil. Det er først og fremst saken i seg selv som har skapt splid. Ja-siden har gått stille i gangene når det kommer til denne saken. Fra Nei-siden derimot, der har det kommet både trusler, personangrep og mange useriøse kommentarer. Det er ikke meningen å skjære alle over én kam, men jeg vil ikke dra fram enkeltpersoner, derfor må det bli slik.

Det er mange seriøse motstandere, de fleste er det, men de enkelte som drar det altfor langt, ødelegger for resten av motstanderne. Jeg skulle ønske det var «lov» til å ha forskjellige meninger om denne saken, uten at vi skal bli personlige, krangle, baksnakke, spille på hverandres følelser og bli uvenner. Vær så snill, og la oss fortsette denne saken med saklige diskusjoner. Det må være lov å være for, det må være lov å være imot, og det må være lov å være nøytral. Og uansett hva utfallet blir, la oss fortsette å være sambygdinger i etterkant.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags