Egenberedskap – først meg og selv og så …?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevVi er alle en del av Norges beredskap sier både samfunnssikkerhetsministeren og statsministeren. Alle husstander har fått en hendig brosjyre i postkassen som minner oss på hvordan vi kan være bedre forberedt på kriser som rammer. «Du er en del av Norges beredskap», er budskapet i kampanjen. Her er det gode muligheter for enda bedre offentlig og frivillig partnerskap.

Er du forberedt?

Egenberedskapskampanjen er viktig og riktig og har forhåpentligvis satt i gang gode diskusjoner på jobben og rundt middagsbordet. Vi tenker gjennom hva vi har i boden, hvor mye vann har vi plass til å oppbevare, trenger vi jodtabletter, og har vi egentlig DAB-radio med batteri?

Hev blikket

Det som ikke har kommet så godt fram i denne kampanjen er oppfordringen om at vi også må bry oss om andre. Mange av oss er godt rustet til å greie oss uten hjelp i noen dager, eller 72 timer som kampanjen beskriver. Men vi må også heve blikket og tenke gjennom hvem i vår nærhet som kanskje trenger vår oppmerksomhet. Dette er spesielt viktig med økende antall eldre hjemmeboende og flere og flere singelhusholdninger.

Vi bistår gjerne

Når strøm og internettilgang er borte, og vi ikke kan få informasjon gjennom de vanlige kanalene vi stoler på, er det ekstra viktig å tenke på andre enn oss selv. Har du naboer som ikke snakker norsk, har du eldre eller hjelpetrengende i din nærhet, så er det viktig å bry seg. Ikke alle har forutsetninger for å være beredt, derfor oppfordrer vi alle til å bry seg om andre. Norske Kvinners Sanitetsforening har som flere organisasjoner, beredskapsfrivillige over hele landet som kan bistå når krisen rammer.

Villere, våtere og varmere

Så i tillegg til å diskutere i de tusen hjem hvordan det står til i egen familie, bør vi alle tenke gjennom hvem vi kan gi en hjelpende hånd. Det kan trengs når vi står overfor et klima som blir villere, våtere og varmere, eller et cruiseskip i havsnød utenfor Hustadvika. Vi er mange som kan stille opp og her er det viktig med godt parternskap mellom kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner.

Av:

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) + Kløverlogo

Grete Herlofson, generalsekretær

Heidrun Avdem, fylkesberedskapskontakt i Møre og Romsdal

Eirin Skar og Britt Olufsen, beredskapsfrivillige i Kristiansund sanitetsforening

Norske Kvinners Sanitetsforening er Norges største kvinneorganisasjon. Vi har over 41000 medlemmer, og er opptatt av kvinners helse og livsvilkår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags