Dødsfarlig båtfyll

- For å få ned den dystre statistikken med omkomne fra fritidsbåt må vi bli kvitt promilleføringen
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

- For å få ned den dystre statistikken med omkomne fra fritidsbåt må vi bli kvitt promilleføringen Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevHalvårstallene for antall omkomne i ulykker på fritidsbåt er klare. Totalt omkom 12 personer. Det er 12 for mange.

Varmen har igjen slått inn over Norges kystlinje, og nordmenn nyter været. Mange trekker til sjøen for å lytte til bølgeskvulp og leve livets glade dager. Men noen nyter finværet med noen glass bak roret, og da blir det fort alvor.

Mandag 9. juni la Sjøfartsdirektoratet fram sin halvårsstatistikk for omkomne i fritidsbåtulykker. Den viser at 12 personer omkom i årets første halvår. Det er to mindre enn samme periode i fjor – men det er 12 for mange.

Ulykkene er under etterforskning og endelig svar vil vi først få når året er omme. Men allerede nå vet vi sikkert at tre av de forulykkede hadde promille. Alkohol øker risikoen på sjøen. For når du drikker blir du mindre oppmerksom og får redusert konsentrasjonsevne. Samtidig blir du mer villig til å ta sjanser. Det kan gjøre alkohol og båtføring til en dødsfarlig kombinasjon.

I tillegg vet vi at alkohol gjør deg mer i risiko for å drukne hvis du først havner i vannet. Alkohol gir en følelse av at kroppen er varmere enn den faktisk er, fordi blodkarene i huden utvider seg og gir huden større gjennomstrømming av blod. Dermed blir varmetapet større. Er man i vann reduseres kroppsvarmen fortere enn om man er på land, og overlevelsestiden reduseres til omtrent det halve.

Båtlivet er fult av gleder. Begeistringen som kommer av å se båten ferdig pusset opp etter en lang vinter. Overnattingsturer på svale svaberg. Bading i salt sjø, rett fra ripa. Men en båt er også en kraftig maskin, på lik linje med en bil. Havet er uforutsigbart, og kan blåse opp på få minutter. Og havet er også fylt av andre båtførere som ikke alltid har så god kontroll som man skulle ønske.

Det fordrer et klart hode. Derfor er vårt budskap klart. For å få ned den dystre statistikken med omkomne fra fritidsbåt må vi bli kvitt promilleføringen. Med et klart hode er man mye bedre i stand til å håndtere sjø, vær, uforutsette hendelser og et uoversiktlig trafikkbilde. Det er godt alkovett å vente med alkoholen til båten er fortøyd.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags