Romsdalsaksen og voksende venneflokk

Illustrasjon av Veøya - via Sølsnesholmene - Sølsneset.

Illustrasjon av Veøya - via Sølsnesholmene - Sølsneset. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI skrivende stund er antallet elektroniske underskrifter på romsdalsaksen.no like under 5900 – i lesende stund trolig passert. I tillegg er ca. 800 underskrifter manuelt registrert. Antall nye underskrifter i 2018 var ca. 2600, hvorav 2100 elektroniske og drøyt halvparten av de manuelle fra aktiviteten i matbutikker før og etter forrige nyårsskifte. Derved er det om lag 6700 personer som krever utredning av Romsdalsaksen nå like etter årsskiftet 18/19.

En innsamlingsaksjon for å finansiere to samfunnsnytterapporter illustrerer også godt vennskap. Målet var kr 300.000 før 17. mai-togene skulle gå, og kr 500.000.- før jula – Nordmørslista kom til unnsetning ved første aksjon, ved å bidra med knappe kr 19.000, 16. mai. Mål nr. 2 nådde vi 6. desember ved hjelp av egne venner på Facebook-sidene til Romsdalsaksen/Sekkfast og Møre uten Møreaksen. At privatfolk har stilt opp på denne måter illustrerer vennskap som strekker seg langt lengre enn til å trykke på «likes-knappen». En halv million kroner!

6. desember 2016 var datoen da Romsdalsaksen AS presenterte sin nye løsning for kryssing av Romsdalsfjorden med flytebruer som hovedelement. At vi nådde målet for innsamlingsaksjonen på 2-årsdagen var nok en tilfeldighet, men det er et bilde på hvor ungt prosjektet er. I stedet for å sutre over manglende støtte fra offentlige og andre, har ihuga supporterne bidratt med egne penger – noen med solide bidrag flere ganger.

I valgåret 2019 forventer vi at venneflokken vokser ytterligere. De omtalte rapportene skal presenteres i februar eller mars, og vi er spesielt spent på rapport nr. 2 som også trekker økonomi/kostnader inn i samfunnsnytten. Ingen annen sak har tilnærmet samme nivå målt i kroner som fjordkryssingen over Romsdalsfjorden, og aksekampen mellom Romsdalsaksen og Møreaksen blir derfor svært sentral. Romsdalsaksen vil ta stor plass i valgdebatten.

En aksjon for ytterligere folkeopplysning, målinger av folkets mening og annet aktuelt er i sin spede begynnelse. Noen få har faktisk sagt seg villig til å bidra med månedlige beløp fram til valgmåneden, og det forundrer meg ikke om også denne lille gruppen vil vokse. Folkets mening er viktig, og like viktig at den kommer klart og tydelig fram.

De to omtalte Facebook-sidene vokser jevnt og trutt. MuM er Molde-basert og har drøye 4500 medlemmer, den Vestnes-baserte har drøye 3500, og derved totalt mer enn 8000.

Veksten går saktere i det politiske landskapet, men en viss bevegelse også der. Det merkes i diverse leserinnlegg og politikere har skiftet mening – dels i utakt med eget parti. Kravet om utredning av Romsdalsaksen ble stoppet på ferden mot behandling i Fylkestinget av Fylkesutvalget. Årsaken er forståelig, men ikke akseptabel over tid.

Vi glemmer ikke våre venner i Norges Lastebileier-Forbund, og heller ikke andre venner som ikke er nevnt. Godt nytt år til gamle og forhåpentligvis mange nye venner i 2019.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags