Politireformen som ble vedtatt i 2015, er ikke bra i det hele tatt

SKI  20161213.
Politiet i arbeid. Politifolk patruljerer gatene i Ski. NB! Modellklarert til redaksjonell bruk. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

SKI 20161213. Politiet i arbeid. Politifolk patruljerer gatene i Ski. NB! Modellklarert til redaksjonell bruk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jenny Klinge har selvsagt helt rett i det hun skriver her. Politireformen som ble vedtatt i 2015, er ikke bra i det hele tatt.

Av en eller annen grunn, er det noen som mener at store enheter er det beste for samfunnet, men de tar som oftest feil hver eneste gang. Hvordan klarer de å få gjennomslag for dette?

Historien viser det motsatte.

De skal ha store robuste enheter som de så fint kaller det. Store sykehus, store politienheter, store fylker, store bedrifter etc.

Etter at de har fått gjennomslag, viser det seg at det ikke er så effektivt med store enheter.

Treningskjeden ELIXIA Nordic var den mest lønnsomme treningskjeden i verden. Dessverre hadde ikke eierne magemål, og skulle på død og liv fusjonere med konkurrenten SATS.
Eierne trodde at en gigant ville gi de dobbelt så stort resultat. Men de bommet. Året etter var selskapet nesten konkurs etter å ha tapt nærmere en milliard.

Min erfaring er at store enheter blir ineffektive og handlingslammet. De blir rett og slett «kuppet» av en topptung administrasjon. Her finnes de med mest makt. Informasjonskonsulenter, informasjonssjefer og informasjonsdirektører må rådføres før man tør å gjøre noe som helst. De operative enhetene blir handlingslammet.

I tillegg har man fått et «rapporteringsregime». Alt man foretar seg skal inn i et eller annet systemet eller regnearket. Her gjelder det å ha ryggen fri så ingen «kan ta deg på noe» i ettertid.

I sinnrike systemer skal det rapporteres inn at daglig leder har vært i et internt møte fra 1230 – 1300, og gjerne i et eksternt møte fra 1400 – 1500, var med på å vaske klubben fra 0900 -1000 etc., etc. Så må man spørre seg om hva man skal bruke alt dette til?

Slik vil det bli på det planlagte fellessykehuset i Molde (om det blir bygget) og slik vil det bli hos de store og robuste politienhetene som de liker å kalle det.

Folket ønsker den nærheten et nærpoliti gir, de ønsker trygghet og de liker at det går raskt og effektivt fra de søker hjelp, til de faktisk får den hjelpen de trenger.

Når de ikke får hjelp når de ringer 02800, er dette ikke annet enn en fallitterklæring for politireformen.

Når skal våre folkevalgte begynne å lytte til de som har valgt de?

Jenny Klinge, stå på videre. Du har mange støttespillere i din sak

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken