Utslippene går opp, MDG fosser frem: Nå må vi i Kristiansund ta ansvar

Av
DEL

LeserbrevDenne måneden kom fasiten på hvor feilslått regjeringas klimapolitikk er: SSBs oversikt viser at Norges klimagassutslipp øker i en tid hvor det aldri har hastet mer å kutte drastisk. To dager etterpå får vi i MDG den høyeste målingen noensinne med over 9,2 % oppslutning.

Norge er en klimaversting. Regjeringens politikk sørger for det. Mens de fleste EU-land klarer å kutte utslippene, øker Norge sine. 0,4 % økning høres kanskje ikke så mye ut. Men problemet er at det går i feil retning. Det er lenge siden regjeringen burde vært i gang med storstilte kutt, men i stedet for setter de framtiden vår i fare med somling og handlingslammelse.

Hvor mye det nå haster beskrev vårt nye medlem, tidligere generalinspektør i Hæren, Robert Mood, godt i et intervju med VG. «Vi har verdens beste utgangspunkt, og det er nå vi må dreie. Hvis vi venter med å sette en ny retning i 10 eller 15 år er jeg helt sikker på at vi kommer til å stå oppe i både sikkerhetspolitiske situasjoner og naturødeleggelser som kommer til å gjøre det uhyre vanskelig å sette en ny kurs.»

Den tidligere spesialutsendingen for FN er ikke alene om å se behovet for ny politikk. Barn og unge har nå begynt å ta til gatene for å endre norsk politikk. Det er under to uker siden Erna Solberg ble pepet ut av tusenvis av klimastreikere foran Stortinget.

MDGs beste måling noensinne: 9.2 %

Men følelsen av avmakt vi i MDG får av regjeringen i Oslo blir døyvet av gladmeldingen om vår beste måling noensinne: 9.2 % oppslutning betyr at flere og flere forstår at klima- og miljøkrisen er alvorlig, og stoler på at De Grønne har den beste politikken for å møte utfordringen. Det betyr at mange er lei av en regjering som ikke tar klima- og miljøkrisa på alvor. Det betyr at flere og flere blir kjent med De Grønnes politikk på andre felt, som kollektivsatsingen, bypolitikken, mat- og landbrukspolitikken, gratis sundbåt og grønn bypakke. Dette er en del av en grønn bølge som vi går over hele Europa nå, hvor grønne partier går fram og tar plassen til etablerte partier som ikke makter å tenke nytt.

Kommunevalget er et valg for klima og miljø

Heldigvis er det under 100 dager til det er valg i Norge. Dessverre kan vi ikke bytte ut den handlingslammede regjeringen i år, men vi i Kristiansund kan likevel gjøre en stor endring i retningen Norge nå er inne i.

For de grønne løsningene finnes. MDG fikk Kristiansund kommune med på å innføre klimabudsjettene og regnskap regjeringen nekter å ha. Vi fikk også gjennomslag for å erklære klimakrise og at kommunen har forpliktet seg til et utslippskutt 60 % innen 2030. Vi kan få ned utslippene fra anleggsvirksomhet og vi kan tilrettelegge for mer kollektivtrafikk. Vi kan sette i gang skiftet til et bærekraftig landbruk. Vi kan bygge samfunn på menneskets premisser, ikke tvinge alle til å alltid velge mer forbruk, stress og press.

Robert Mood har forstått det. 40.000 norske skoleelever har forstått det. Nå haster det å få på plass en ny, grønn politikk. Lokalvalget til høsten kommer til å bli avgjørende.

Gro Santi Johnsen

1.kandidat MDG

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags