Arbeiderpartiet som helsepolitisk opposisjonsparti er et merkelig skue

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg visste at vedtaket om å legge ned en hel psykiatrisk institusjon på Sunnmøre for å spare til nytt sykehus i Molde ville ramme de rette ømme helsepolitiske tær. Sylvi Listhaug, Frp og medlem av helse og velferdskomiteen, vil nå snakke med helseminister Bent Høie. Rart hun ikke snakka med han da statsbudsjettet og helsekronene ble fordelt. Else May Botten og Tove Lise Torve sier i TK at det er ansvarsfraskrivelse. Det er det nok. Men, hvor ligger ansvarsfraskrivelsen egentlig? 

Arbeiderpartiet vil ikke legge ned helseforetakene. Derfor deler Arbeiderpartiet den påståtte ansvarsfraskrivelsen med Frp og Høyre. Arbeiderpartiet vil ikke detaljstyre helseforetakene. De vil heller ikke bruke «en milliard kroner» som det koster å legge ned helseforetakene, ifølge Jonas Gahr Støre. 

Sist jeg sto på barrikadene og gikk i fakkeltog mot nedleggelse av fødeavdeling/barneavdeling/lokalsykehus var det faktisk ingen hjemme på Stortinget fra Arbeiderpartiet. «Halve Kristiansund», pluss meg, demonstrerte på plenene foran Stortinget mot nedleggelse av lokalsykehus for noen år siden. 

Da satt Ap i regjering og hadde flertall på Stortinget. Frp benytta sjansen til å vise oss «hospitality» og tok imot oss for omvisning og lunsj på Stortinget. Arbeiderpartiets 68 representanter var alle OPPTATTE. Det sier sitt om at nedleggelser av helsetilbud og lokalsykehus for Arbeiderpartiet ikke er viktig nok for å møte velgerne. 

Det som er viktig for Arbeiderpartiet er å peke på Frp og Høyre – de partiene de er «partner in crime» med når det gjelder helseforetakenes tilblivelse. Det er derfor ikke troverdig å snakke høyt om ansvarsfraskrivelse når det gjelder helseforetakenes innsparingshelvete.

Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett for 2019 er 1,65 milliard mer til sykehusene enn budsjettet for 2018. Ingvild Kjerkol i helse- og velferdskomiteen påstår det er 3 milliarder mer, men da har hun bare lagt til Høyres 1,35 milliarder. Hvis Ap hadde sittet i regjering hadde ikke Høyres 1,35 milliarder kroner blitt med i regnestykket, hadde de vel?

Det er derfor ikke mye å rutte med til å bygge nytt sykehus i Molde for Helse Møre og Romsdal /Helse Midt når fordelingsnøkkelen skal være etter professor Jon Magnussons mal. For tiden lager han en ny mal på oppdrag fra Høyre og Frp i regjering, som Sylvi Listhaug har vært en del av. Så ja, hun møter seg selv i døra. 

Litt merkelig er det også at når først innsparingskravene i helseforetakene vil gå ut over Stortingspolitikernes eget valgdistrikt, så mobiliseres det krefter til å kjempe imot nedleggelser av avdelinger, lokalsykehus og helsetilbud. Ellers er det tyst som i graven fra både Mørebenken og Trønderbenken. 

Ap har ikke gjort noe som helst for å være et reelt helsepolitisk alternativ i opposisjon. Det er flaut. Som sosialdemokrat synes jeg det er trist å se. Det er absolutt ingen grunn for å stemme Ap, Frp eller Høyre hvis man tenker det er viktig å bevare lokale helsetilbud og helsepolitikk generelt. Det er snakk om både helsetilbud og mange arbeidsplasser flere steder i landet. 

Arbeiderpartiet burde derfor stått først i køa for å ville fjerne den udemokratiske helseforetaksmodellen. Når det ikke er slik, må folket ta ansvar både i kommune og stortingsvalg og stemme på de partiene som vil legge ned helseforetakene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags