Gå til sidens hovedinnhold

Et velgerbedrag

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nesten alle vet at stortingsvalget i september først og fremst er et regjeringsvalg, og at representantene velges fylke for fylke.
Kommer Erna og Siv fortsatt til å ha et flertall av stortingsrepresentantene bak seg i det nyvalgte Stortinget, eller blir det Jonas og Trygve?
Et økende antall små- og minipartier stiller lister til valget og det selv om de vet at de ikke har mulighet til å vinne et eneste mandat i de aller fleste fylkene. Ofte er det engasjerte unge mennesker som gir sin stemme til slike småpartier.

I valg etter valg etter valg har de ikke greid å få en stortingsrepresentant eller kanskje en fra ett fylke. Likevel ser vert av småpartiene seg tjent med din stemme. For de får noen hundrelapper i statsstøtte for hver stemme de får ved valget. At alle dem som har gitt sin stemme til et av disse partiene/listene ikke får en eneste stortingsrepresentant fra sitt fylke, det ser ut for å være av mindre betydning.
Hadde derimot flere av disse småpartiene snekret sammen og stilt seg bak en fellesliste (enhetsliste), så ville de sammen fått innvalgt minst en representant fra hvert fylke i Norge. Slik de gjør det i Danmark, og med godt resultat.
I stedet for å kaste bort din stemme på et lite parti som ikke kommer til å få noen representant fra ditt fylke, så burde du heller spørre om hvorfor de ikke snekrer sammen felleslister, fylke for fylke, slik at deres velgere blir representert på Stortinget.

Kommentarer til denne saken